Історичний бібліоекскурс «ЗУНР – провісниця української державності»

105 років тому, у ніч на 1 листопада 1918 року, у Львові відбулася подія, яка ввійшла в історію як Листопадовий зрив, або Листопадовий чин. Саме ці події поклали початок створення “Західно-Української Народної Республіки” (ЗУНР).
Відзначаючи цю знаменну подію, працівники Абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС, Департаменту культури міської ради 1 листопада 2023 року о 15:00  провели історичний бібліоекскурс «ЗУНР – провісниця  української державності», в ході якого ознайомили користувачів з  важливими подіями, які відбулися в Україні 105 роки тому — проголошення ЗУНР (1 листопада 1918 р.), подіями, які і тепер, через століття, формують політику незалежної Української держави на міжнародній арені.

Бібліотекарка  ознайомила користувачів з передумовами проголошення і створення ЗУНР, розповівши, що під час Першої світової війни українці, як і левова частка європейських народів, починають усвідомлювати, що варто боротися не за Австрію, а за власну державу. Імперії руйнуються і на їх уламках твориться національні держави, не виключенням стає і Україна. Також вона акцентувала, що  у національно-визвольній боротьбі на початку ХХ століття, завдяки рішучим діям сотника Українських січових стрільців Дмитра Вітовського українські військові зуміли успішно провести 1 листопада 1918 року  збройне повстання у Львові, відоме як Листопадовий чин або Листопадовий зрив. Вони захопили основні стратегічні об’єкти міста: ратушу, пошту, австрійські військові казарми, залізничні вокзали. Внаслідок цього українська влада проголошується в основних містах краю: Станіславі, Тернополі, Самборі, Стрию.
Усього за три місяці тоді вдалося створити майже 100-тисячну українську армію, яка на той час відповідала європейським зразкам, з однієї сторони, а з іншої – майже уся була народною.

Листопадовий Чин — яскравий приклад чіткої й злагодженої взаємодії військових і політиків заради національної ідеї, коли спрацював принцип — Україна понад усе!
За одну ніч усього півтори тисячі українських військових блискавично та без пролиття крові взяли владу в 200-тисячному Львові, в якому лише польських офіцерів налічувалось понад 600. Поляки буквально “проспали” українське національне відродження, адже мешканці Львова, що останнього дня жовтня лягали спати підданими Австрійської Імперії, на ранок прокинулися у зовсім новому, власному державному утворенні.

Захід доповнили бібліовітрина та виставка літератури «ЗУНР – наша слава і гордість», на якій представлені книжки,  присвячені тим подіям. Особливої уваги заслуговує  збірник документів та матеріалів: «Західно-Українська народна республіка 1918-1923» (упорядники О. Карпенко та К. Мицан),  у якому вміщено ґрунтовну джерельну базу документів та спогадів,  які стосуються політичної діяльності та функціонування Держави за весь час її існування.
Проголошення Західно–Української Народної Респуб­ліки (ЗУНР) є однією із найблискучіших військово–політичних операцій, які будь-коли в історії здійснювали українці. Потім були бої за Львів, тонкі геополітичні ігри на міжнародній арені, які не принесуть користі. А ще потреба боротьби не лише за свою невелику ЗУНР, а й реальна військова допомога армії УНР…
Українці почали звитяжну боротьбу за Волю України…
Захід доповнювало одноіменне відео про звитяжну історію Західно-Української народної республіки.

Відповідальна – Зіняк М.В.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top