Історичний календар “Кращі із кращих за свободу сміливо стали без вагань” /до Дня пам’яті Героїв Крут/

29 січня 2023 року бібліотекарки бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели історичний календар «Кращі з кращих за свободу сміливо стали без вагань».

Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які прагнули захопити Київ. Уряд УНР, опинившись без  війська, кинув на протистояння з російською армією кілька сотень погано озброєних українських студентів та  гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Віра у краще майбутнє була тією рушійною силою, що підняла триста юнаків проти у двадцятеро сильнішого ворога. Пам’ять про них, як і їхня велична слава, невмируща. Цей безпрецедентний вияв відваги та жертовності оспіваний в багатьох творах, бою під Крутами присвячені поезії Богдана-Ігоря Антонича, Олександра Олеся, Павла Тичини, Олеся Бабія.

В нашій бібліотеці  ви знайдете різні видання, пов’язані  з битвою під Крутами : історичні, в яких розкривається хід та причини трагедії, публіцистика різних часів, спогади нечисленних учасників, яким вдалося вижити. Також і художні твори, як-от кінороман Костянтина Тур-Коновалова  «Крути 1918», екранізований 2019 року.

Варто розглядати значення подвигу Героїв Крут у сучасному контексті, адже їхня сміливість надихнула сучасних українських лицарів прийняти черговий нерівний бій з московськими загарбниками 24 лютого 2022 року,  і, незважаючи на переважаючі сили противника, розгромити його кадрову армію.

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top