Історичний календар “Сила нескорених”

  У 2023 році Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято запроваджене на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

Від цього року День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня у звʼязку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці не випадково. Адже Пресвята Богородиця здавна вважається покровителькою українського воїнства. Саме свято Покрови вважається днем створення Української повстанської армії (УПА) – військово-політичного формування, що діяло на території України в 1942–1956 роках. Українська повстанська армія відважно боролась за створення самостійної соборної української держави та об’єднання усіх етнічних українських земель. Тож на честь 81-ї річниці створення УПА, ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, підготували та провели 1 жовтня для наших користувачів історичний календар “Сила нескорених”.

Всі охочі могли переглянути тематичну виставку в книгозбірні, яка висвітлює одну з найтрагічніших та найгероїчніших сторінок української історії. Серед видань: архівні документи та матеріали, науково-популярні видання, а також художня література. Відомі українські письменники та письменниці – Василь Портяк, Андрій Кокотюха, Роман Іваничук, Василь Шкляр, Оксана Забужко, Марія Матіос та інші, – написали цікаві, гостросюжетні, захопливі твори про діяльність УПА, засновані на реальних подіях та художньо інтерпретовані. Також бібліотекарі представили коротку історичну довідку присвячену визвольним змаганням, щоб користувачі могли пригадати основні етапи створення та розвитку партизанської армії нескорених.  День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, читати, творити, виховувати дітей. Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України та вшанувати всіх полеглих у боротьбі за українську незалежність та державність.

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top