Історичний портрет “Іван Крип’якевич як особистість і науковець” /до 135-річчя від дня народження Івана Крип’якевича/

Іван Петрович Крип’якевич – один із найвизначніших українських істориків ХХ ст., який гідно продовжив подвиг свого вчителя – засновника української історіографії академіка Михайла Грушевського. Його ім’я добре знане старшому поколінню інтелігенції, яке в довоєнні роки мало змогу і в школах Східної, і в гімназіях Західної України одержати з його праць основи знань про минуле України.

24 червня 2021 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був проведений захід – історичний портрет “Іван Крип’якевич як особистість і  науковець”  (до 135-річчя від дня народження Івана Крип’якевича). 

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ, Надія Каретнікова, підготувала до заходу тематичну відеопрезентацію з однойменною назвою. Іван Петрович Крип’якевич воістину історик України, усе своє свідоме життя поклав на вівтар глибокого дослідження і всебічної популяризації історії українського народу від найдавніших віків і до нових часів включно. Захід був орієнтований для онлайн-користувачів.

 І. Крип’якевич, будучи учнем М.С. Грушевського, завжди знаходив час для підготовки молодих вчених, допомагаючи їм настановами і порадами у формулюванні тематики і планів наукових досліджень, наукових публікацій тощо. Він створив свою історичну школу, виховав плеяду послідовників-істориків. До таких маємо право віднести відомих своїми працями в Україні й далеко за її межами вчених: І. Мешка, В. Грабовецького, Я. Ісаєвича, Я. Кіся, Я. Дашкевича, І. Шульгу, М. Трояна, В. Худанича, Ю. Сливку, Ф. Стеблія, Г. Балагурі та ін. Своїми працями вони створили своєрідний вінок шани видатному академіку І. Крип’якевичу, чиї наукові праці увійшли у золотий фонд національної історіографії. На працях вченого виховувалось кілька поколінь свідомих українських  громадян. 

Відповідальна: Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top