“Історія Української конституції від Пилипа Орлика до сьогодення”

Щороку 28 червня в Україні відзначається день основного закону нашої держави – Конституції.

З нагоди цього свята 25 червня 2020 року у бібліотеці-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували історичний хроноскоп “Історія Української конституції від Пилипа Орлика до сьогодення”. Працівники бібліотеки організували книжкову виставку “Основний закон держави”.

На виставці представлені книги «Ілюстрована історія України», «Конституційне право України», «Основи держави і права», «Правова енциклопедія школяра» та інші, статті з періодичних видань  про український шлях до Конституції, про сучасні конституційні реформи в Україні, про права людини у нашій державі. Книги та журнали допоможуть читачам більше дізнатися про історичних попередників сучасної української Конституції, а також про роль основного закону країни у державотворчих процесах наших днів та основні історичні етапи конституційних процесів, які передували прийняттю чинного основного закону України, зокрема договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Документ було укладено ще 1710 року. Незважаючи на те, документ так і не набув чинності, оскільки його було укладено в умовах вигнання, він все одно вважається однією із перших європейських Конституцій нового часу.

Також до важливих етапів формування конституційного ладу на теренах української держави відносять Конституцію Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР). Саме у ній вперше згадується про те, що вся влада в УНР «походить від народу», а її верховним органом мають стати Всенародні збори. Конституція утверджувала принцип верховенства парламенту, тобто парламентську республіку, проте не розкривала питань власності, кордонів, мови, державних символіки тощо.

28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.

Основні розділи Конституції визначають загальні засади функціонування української держави, основні права, свободи та обов’язки людини і громадянина, завдання та функції діяльності Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів та інших органів виконавчої влади, засади здійснення правосуддя, територіальний устрій держави.

Конституція України є невід’ємним атрибутом незалежної Української держави, вона є гарантією справедливого, демократичного урядування та забезпечення прав людини. Свято Дня Конституції, особливо у сьогоднішній політичній ситуації, слугує також нагадуванням про те, що кожен громадянин нашої країни повинен знати та поважати основний закон держави.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top