“І завжди будеш ти світить над цілим Всесвітом, Тарасе!” 

Живи, поете, в бронзі і в граніті,

Живи, поете, в пам’яті людській,

Живи в піснях, живи у «Заповіті»,

У слові праведнім, у славі віковій!

                                                                                                       Л. Дмитренко

 

Чимало наших співвітчизників прославили імʼя України своєю творчою працею як у рідній землі, так і по всьому світу. Та є серед українців постать, велич якої не може поміститися у рамки національного буття – постать світового, планетарного масштабу, яка є скарбом усієї людської цивілізації. Його називають пророком, ім’я якому – Тарас…

9 березня 2021 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради відбувся поетичний вернісаж “І завжди будеш ти світить над цілим Всесвітом, Тарасе!” (до 207-ї річниці від дня народження Т. Шевченка). Вже стало доброю традицією  в ці березневі дні звертатися до невмирущої спадщини Кобзаря. Знову й знову відновлювати в пам’яті його безсмертні рядки, шукати нового прочитання і осмислення. Популяризація Шевченкових творів стала  ще однією сходинкою увіковічнення пам’яті геніального українця, слово якого – вічне.

  Поезію Шевченка читають і зовсім юні і поважні, сивочолі. Поетичний вернісаж   об’єднав різні покоління. Вірші декламували бібліотекарі  читального залу Зоряна Петрик та Оксана Дубовська. Своєрідною окрасою стала декламація юної  шанувальниці Кобзаря. Учениця 3-Б класу ліцею №5  Софійка Петрик з дитячою безпосередністю і щирістю прочитала уривок з поеми «Сон».  Яскравим доповненням заходу стала  однойменна відеопрезентація присвячена славетному поетові.

Працівники читального залу підготували книжкову виставку «Тарас Шевченко – символ нації, пророк народу». Для експозиції підібрали літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Шевченка, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України. Книжкова виставка призначена допомогти користувачам бібліотеки глибше усвідомити суспільну й художню цінність Шевченкової спадщини, поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю. Виставка слугує інформаційним приводом для зміцнення рівня національної самосвідомості.

Проводячи онлайн-захід, бібліотечні працівники намагалися донести до користувачів світ образів, думок, ідей Великого Кобзаря, розширити їх знання про життя, творчість, світогляд Т. Г. Шевченка. Адже, актуальність Шевченкового слова, його ідеї гуманізму і патріотизму, щире  вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного Кобзаря. 

Відповідальна за підготовку поетичного вернісажу бібліотекар читального залу Зоряна Петрик. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=CmBZmyk7KkA

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top