“І. П. Котляревський: нова доба української літератури та незнищений скарб нації”

         9 вересня 2019 року  український народ відзначає 250-річницю від дня народження українського письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури, громадського діяча Івана Петровича Котляревського.   

8 вересня 2019 року об 11:00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика,5) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в приміщенні клубу в/ч  1349 (вул. Чорновола, 119 а) 114 Авіаційної бригади  разом із завідувачкою бібліотеки військової частини Ларисою Петрівною Жалобіною провели масовий захід  посвяту ювіляру “І. П. Котляревський: нова доба української літератури та незнищений скарб нації”.

Із вступним словом “Іван Котляревський – батько нової української літератури” виступила Лариса Петрівна.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова підготувала цікавий виступ про життєвий і творчий шлях письменника “Іван Петрович Котляревський: від поета до громадського діяча”, в якому зазначила: “ Іван Котляревський – гордість України. Без нього ми не мали б Тараса Шевченка, а без Шевченка чи ми б існували на світі як нація? Саме Іван Котляревський є зачинателем сучасної української літератури та  першим з літераторів тієї епохи, який використав народну мову у професійних літературних творах: бурлескній поемі “Енеїда” та п’єсах “Наталка Полтавка”, “Москаль-чарівник”. Його “Енеїда” стала енциклопедією українського національного побуту, обрядів, традицій, у тому числі і кулінарних, та життєствердним актом спротиву українського козацтва російському імперському режиму”.

Присутнім в актовій залі була презентована бібліотечна виставка “Іван Петрович Котляревський: нова доба української літератури та незнищенний скарб нації”. Військовослужбовці мали змогу переглянути літературно-критичні видання, тематичні монографії, художні твори та добірку газетних і журнальних статей.                  

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова. 

   

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top