Бібліофуршет “«Літературні страви» на будь – який смак”

Вас запрошує Бібліобар! Бібліобар в бібліотеці? Чи це можливо? – спитаєте ви.

Можливо, якщо ви згадаєте, що книги – це також їжа для розуму та душі.

27 листопада 2018 о 15:00 у нашому бібліобарі абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся бібліофуршет «Літературні страви» на будь – який смак.”

В меню пропонувалися:

  • Кисневий коктейль літературні посиденьки “АНТОНИЧ БУВ ХРУЩЕМ”;
  • Енергетичні напої –  літературні імпровізації “Спробуй свої сили , презентуй власну творчість” ;
  • страва від шефа флешбук “На високій полонині” – гуцульська сага Станіслава Вінценза” (до 130- річчя  польського письменника, який народився і проживав на Коломийщині).

Учасники поетичного об’єднання “LitPlatform“ ПНУ ім. Стефаника в креативній формі літературних коктельних посиденьок,  запропонували познайомитися з творчістю Богдана-Ігора Антонича, яскравою, оригінальною мистецькою постаттю в українській літературі, поетом-новатором, чия творча доля переконливо засвідчує: великий талант, за словами Дмитра Павличка, «обов’язково пробивається крізь тернові хащі ідейних манівців і хитань на шлях передових думок свого часу, шлях, поєднуючий серце художника і серце його народу». Він себе називав малим хрущем на дереві нашої національної поезії, яке вросло глибоко в шевченківську традицію.

Антонич був хрущем і жив колись на вишнях,
на вишнях тих, що їх оспівував Шевченко…

Родзинкою було те, що «попиваючи» коктейль (насолоджуючись поезією), учасники  читали твори  Богдана-Ігора Антонича із імпровізованих  “тістечок”, які кожен вибирав собі сам із тарілки.

А далі Енергетичні напої” –  де кожний бажаючий зміг спробувати свої сили, презентувати власну творчість, а також взяти участь в літературній імпровізації за рядками поезій Богдана-Ігора Антонича, які ввібрали в себе  енергію його емоцій і  думок та стимулювали прагнення  молодих пізнати та розвивати себе. Не обійшлося, звичайно, і без призів, а отримали їх найзавзятіші.

Стравою від шефа дивувала уже бібліотекар, яка флешбуком “На високій полонині”, різними інгредієнтами та приправами, тобто цитатами, висловами та ілюстраціями, познайомила присутніх із гуцульською сагою польського письменника, який народився і проживав на Коломийщині Станіславом Вінцензом, 130- річчя якого ми будемо відзначати 30 листопада. Цитуючи редактора і упорядника книги «Вінцензіана», кандидата філологічних наук, доцента  Миколу Васильчука, бібліотекар підкреслила: «Цінність Станіслава Вінценза як письменника в тому, що він, з одного боку, був ніби чужинцем, не був генетично українцем, а з іншого, він дуже добре знав те середовище, в якому жив, про яке писав. І ця така, з одного боку, роздвоєність, з іншого, єдність сприяла його творчому феномену».

Польський співець Гуцульщини Станіслав Вінценз – для поляків він насамперед філософ, гуманіст, для українців ще й фольклорист, українознавець. Його цикл романів «На високій полонині» порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків, називають «Калевалою гуцулів». У радянські часи його ім’я замовчувалося, і лише з 70-х років про нього говорять, його творчість вивчають. Бібліотекар зауважила, що до україномовного читача осердя спадщини Станіслава Вінценза поволі приходить лише тепер – завдяки першому повноцінному та висококласному українському перекладові першого тому тетралогії На високій полонині, яким потішив нас у 2011 році наш земляк Тарас Прохасько (Івано-Франківськ, видавництво Лілея НВ). Тож читайте  у його перекладі Станіслава Вінценза та пізнавайте правдивий побут, звичаї та духовну культуру гуцулів.

Бібліофуршет «Літературні страви» на будь – який смак” – це непідробний смак злиття стилів, перемішування жанрів. Це книги від одної зацікавленості до іншої, породжуючи нові захоплення, переносячи користувача в іншу зону пізнання. Бібліобар – це інноваційно, круто, незвично, інтригуючи.. Самі відвідувачі зізнаються, що така «домашня» обстановка надихає до читання. На вас чекають ще не один раз різноманітні «Літературні страви». Смачного Вам!

Захід проведено для юнацтва, але «покуштувати страви” в бібліобарі можуть люди будь-якого віку, які хочуть познайомитись з кращими творами українських чи зарубіжних авторів.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top