“Інфекція, що загрожує життю”

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом . Цей день був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я в ознаменування того, що саме цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання. 

Туберкульоз – одне з найпоширеніших захворювань у світі, переважно викликається бактеріями та найчастіше вражає легені людини. Передається переважно повітряно-краплинним шляхом при розмові, кашлі, чханні або використанні побутових предметів, що були у вжитку хворих на туберкульоз. До ХХ ст. туберкульоз часто називали “сухотами” і він був практично невиліковний.

Про туберкульоз, як хворобу, знали ще наші давні предки. Він згадується  в законодавчих документах жителів Вавілону. У залишках кісток  древніх людей знаходили сліди туберкульозного ураження. Опис хвороби знаходили в єгипетських ієрогліфах, старих перських книгах, індійських ієрогліфах.

Туберкульоз на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. Згідно світової статистики щоріч в усьому світі від туберкульозу гине 2 млн. осіб. За оцінками ВООЗ в період між 2000 і 2020 роками, майже один мільярд людей буде інфіковано, 200 мільйоні захворіє та 35 мільйонів загине від туберкульозу, якщо контроль за епідемією не буде посилено.

До Весвітнього дня боротьби з туберкульозом бібліотека-філія № 7 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела 24.03.2023 року інформаційну блискавку “Інфекція, що загрожує життю”.

Бібліотекарка Матієшин О.Є. ознайомила присутніх з елементарними заходами профілактики цього важкого захворювання і провела перегляд книг тематичної полички “Туберкульоз здолати можемо і повинні”.

Відповідальна за проведення заходу – Матієшин О.Є.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top