Акція-застереження “Не зривай, не купуй, не даруй”

Весна… березень… на узбіччях  лісу з’являються первоцвіти… Руки ніби самі тягнуться зірвати ніжні незахищені квіти. Як мало ми знаємо про ці дивні рослини. А чи знаєте Ви, що ж то за квіти? Це первоцвіти : брандушка різнобарвна (крокус), підсніжники складчастий та білосніжний, цикламен Кузнецова, шафран Гейфелів…  ці квіти занесено до Червоної книги України.    Їм не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувалися та не пристосувалися до людської байдужості.

З метою запобігання масовому знищенню первоцвітів та інших рідкісних рослин і квітів 2 березня 2023 року працівники  абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з нагоди відзначення  Всесвітнього дня дикої природи (3 березня), взяли участь у Всеукраїнській екологічній акції з охорони квітів-первоцвітів «Первоцвіт», провівши  акцію – застереження “Не зривай, не купуй, не даруй”.

Мета акції – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин, спрямувати зусилля громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Адже більшість рідкісних декоративних рослин, що занесені до Червоної книги України, зникають через винищення їх людиною. Найяскравіше ця тенденція простежується на прикладі первоцвітів, які збираються головним чином для продажу.

Бібліотекарі проводячи акцію вели  розяснюючу роботу, як в приміщенні бібліотеки, так і на вулиці.  Підготувавши інформаційні буклети на тему: «Збережемо первоцвіти” та пам’ятки і листівки-застереження та роздаючи їх перехожим, рекомендували громадянам бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою.

Вони нагадали, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла і бруньки, повністю нівечаться рослини. Також застерігали, що відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

То ж бережімо перші весняні квіти, які відіграють важливу роль в житті лісу чи лук як природного комплексу, являючись їх невід’ємною частиною. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які «творились» природою десятки тисяч років.

Яскравим доповненням заходу стала виставка фоторобіт творчої молоді.

Відповідальна – Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top