“Андрій Малишко — талановитий співець свого народу “

Україно моя, далі, грозами свіжо пропахлі,

Польова моя мрійнице. Крапля у сонці з весла.

Я віддам свою кров, свою силу і ніжність до краплі,

 Щоб з пожару ти встала, тополею в небо росла…

    Андрій Самійлович Малишко народився 14 листопада 1912 р. в Обухові Київської області в багатодітній сім’ї сільського шевця. З самого дитинства майбутній поет виніс незрадливу любов до рідної землі та матері, до рідної пісні та слова, промовленого “в колисці із лози, щоб вічним окаянним боржником його нести, страждати й любити…”

    8.11.2022 р. працівники читального залу Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для користувачів бібліотеки та внутрішньо переміщених осіб літературну світлицю “Андрій Малишко — талановитий співець свого народу“ (до 110-ї річниці від дня народження А.С. Малишка).

Зі вступним словом до присутніх звернулась модератор Ірина Тарновецька-Мороз і представила присутнім музикантів та розповіла про їх творчий шлях. Гості бібліотеки дізналися про дует “Яворина” з Богородчан, які виконували пісні на слова Андрія Малишка. У складі дуету: Андріїв Михайло Васильович — артдиректор, професійний артист, соліст бандурист, який 40 років пропрацював у Державній заслуженій академічній капелі бандуристів України м. Київ. З капелою він побував у США, Канаді, Японії та в Європі. Марія Василівна Ящук — дяк церкви Чудотворний Спас Чорнобильський, регент церковного хору. Також  разом з дуетом “Яворина” виконував пісні музикант-баяніст та концертмейстер — Іван Костей. Музиканти прикрасили захід своїм неповторним співом. Дует  виконав такі пісні: “Пісню про рушник”, “Києве мій”, “До Тебе, Боже”, руки я здіймаю” на слова великого поета-пісняра. 

 

Бібліотекар читального залу Ірина Казакова розкрила життєвий і творчий шлях поета-пісняра Андрія Малишка. Зокрема вона відмітила:” Жилося родині Самійла Малишка важко: землі було дві десятини, а сім’я чималенька (одинадцять дітей), тож доводилося господареві і шевцювати, і на заробітки в Таврію ходити. Малий Андрій пособляв чим міг – то ходив заможнішим по господарству допомагати, то грав на весіллях на гармонії, бо мав талант до музики. Потяг до творчості в Малишка прокинувся дуже рано і мав своєрідний характер. Мати поета, Ївга, чудово співала (їй поет згодом присвятить вірш “Материнська”). Андрій Самійлович в “Автобіографії” (1959 р.) згадував, що її пісні врізалися в пам’ять на все життя. Тільки ж одне в них не задовольняло хлопця: сумні кінцівки. Не могло його серце миритися з трагічною загибеллю козака, якому чорний ворон очі клює… І тоді Андрій перекомпоновував пісню по-своєму: ні, не вбито козака — поранено, вилікували його добрі люди, та й повернувся він додомоньку. А трохи пізніше почав складати вірші…”

Бібліотекарі читального залу Надія Каретнікова та Оксана Дубовська продекламували поезії Андрія Малишка та  презентували присутнім однойменну бібліотечну виставку.

    На заході були присутні члени клубу “Люди золотого віку”. Членкиня клубу “Люди золотого віку” Світлана Пілецька прочитала авторський вірш присвячений музикантам. 

  На завершення заходу музичний гурт потішив присутніх українськими народними піснями. 

 Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Ірина Казакова. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top