Огляд творчості “Історико-патріотичні горизонти Б.Лепкого”

  8.11.2022р. в бібліотеці-філії №14 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготовлено і проведено огляд творчості “Історико-патріотичні горизонти Б.Лепкого” з нагоди дня народження видатного українського письменника й літературознавця, художника, видавця і педагога, дійсного члена Національного Товариства ім. Т.Шевченка – Б. Лепкого.

      Творчість Богдана Лепкого різножанрова й об’ємна: лірика й оповідання, повісті, драматичні твори, історична епопея. Письменник понад усе любив український народ і серцем і розумом. Оповідання“Сотниківна”, “Каяла”, повісті “Вадим”, “Крутіж” розповідають про знакові події в історії нашого народу: повертають нас до походу князя Ігоря (“Каяла”), нападу татар на Київ (“Вадим”), переносять у час гетьманування Івана Виговського та битви під Конотопом (“Сотниківна”), та найважливішим здобутком письменника став роман “Мазепа”.

      Під час заходу користувачі дізнались цікаві факти з біографії письменника з книги “Казка мого життя”, яка написана на схилі життя після трагічної втечі Б. Лепкого з улюбленої Богданівки, з рідного краю, до якого не було вороття. Це зворушливе повернення у дитинство,”де колисав мою колиску вітер рідного Поділля”, в юність у Бережанах. В творі автор з ніжністю розповідає про свою любов до рідної природи, рідного люду, до  найближчого свого оточення, для яких прагнув здобути чарівну квітку щастя.

      За творами Б.Лепкого ми можемо вивчати українську історію, а найголовніше можемо вчитися справжньої любові до рідного краю.

“Трьома визначними письменниками може гордитися Галичина, коли мова про її вклад у всеукраїнську скарбницю, а саме: І. Франком, В. Стефаником і Б. Лепким”(В.Безушко).   

Відповідальна за проведення Капущак В.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top