Книжкове побачення в бібліотеці “Богдан Лепкий “Казка мойого життя”

Уривок із повісті Богдана Лепкого “Казка мойого життя”:
“Хто з нас не шукав свойого першого спомину, а чи знайшов? Яку першу квітку побачив, якої пташки перший спів почув-чи знає? А так хотів би знати! Хотів би цей перший свій спомин поставити в душі, як образ у капличці на відлюддю, і ходити туди й молитися до нього, як до ікони. До старої, а все свіжої і неполинялої ікони. Поможи моїй пам’яті ти, хато, на перехресті доріг, дідом моїм збудована, з бресквами перед вікнами, з вишневим садом білоцвітним і з озерцями двома, двома оками несамовитими за тим садом ген…

Поможи пам’яті моїй, церковце деревляна, старенька і маленька, клямрами внутрі постягана, щоби стін твоїх зітхання і нарікання людські не розсадили… Ти перша чула мій шепіт молитви, перша бачила мій перший лет в країну тайн незбагнутих,-поможи мені!
І поможіть мені, могили забутих предків, по ланах і полях подільських порозкидувані, що все ще воскресення свого чекаєте! І ви, ледве помітні могилки на цвинтарах сільських, зберігальниці костей і порохів, рідних мені. Я …з вас! Тілом і душею з вас! Чуєте? Тільки з вас! Не вірте, як вам друге говорять і зі сну тихого будять. Це злоба, що правди не любить, не вірте! Поможіть мені всі!”
Ці щемливі слова розпочали зустріч, яка відбулася в бібліотеці-філії №23 (с.Братківці) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до вшанування 150-ї річниці з дня народження письменника.
Завідувачка бібліотеки коротко ознайомила вихованців Братковецького ліцею з життєвим та творчим  шляхом письменника, а потім діти із захопленням читали оповідання-спомини з дитинства Б.Лепкого: “Було нас четверо”, “Чого Швугер плаче”, “Ах”, “Вінок”, “Обірвалася глина”, “Яницька”, “На Спаса в Розі” та інші, з яких сплітається чарівна “Казка мойого життя”. Захід дуже сподобався читачам, особливо коли обмінювалися враженнями.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top