“Благословенна у віках велична, славна і єдина”

22 січня, в Україні відзначали День Соборності.  Це свято відзначається щороку у день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 році.

3 21 по 28 січня  на  абонементі ЦМБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради увазі користувачів була представлена книжкова виставка-подія “Благословенна у віках велична, славна і єдина”.

Представляючи матеріали виставки, бібліотекар підкреслила, що урочистий Акт злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

«Віднині зливаються в одне ціле  віками розділені частини України –  Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна – в одну велику Україну. Збулись мрії, заради яких жили та заради яких умирали кращі сини України. Віднині є одна незалежна Українська Народна Республіка», – так було написано в Акті злуки. Офіційний державний статус День Соборності України отримав в 1999 році.  Щороку 22 січня на вулицях міст і сіл України українці стають в живий ланцюг, що символізує об’єднання країни.

На захід завітав представник Івано-Франківського Національного Корпусу Сергій Саведчук, який спілкуючись з молоддю, зауважив: “ З часів Київської Русі українці прагнули до єдності. Незважаючи на всі спроби загарбників розірвати та завоювати наші землі, ми, як магніти, тягнулися до того, щоб бути єдиним цілим. Захід і схід завжди були трохи різними, але навіть сто один рік тому ми мали спільну мету – стати єдиною вільною  та незалежною країною, незважаючи на жодні перепони.

Триває ця боротьба і понині. Соборність країни, воля та  незалежність щоденно омивається кров’ю наших захисників. А мільйони українців згадують цей день, як урочисту та символічну подію єднання держави України. Бо в єдності та Соборності   сила нашого народу.”

Протягом тижня книжкова виставка-подія в бібліотеці привертала увагу користувачів, а бібліотекарі представляючи книги виставки та матеріали бібліовітрини пропонували замислитись над історією нашої країни, сьогоденням  та майбутнім українського народу.

Відповідальна за організацію і проведення заходу  Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top