«Благословення сходить із небес! Христос Воскрес!»

Одним із найурочистіших для кожного християнина святом є Великдень, який приносить багато радості і душевної теплоти. Це дійсно Великий День, який прославляє Воскресіння Ісуса Христа. Всі ми чекаємо цього свята з великими  надіями та сподіваннями,  а також, що нарешті настане мир і спокій на нашій рідній землі.

Зі святом Воскресіння в Україні пов’язано багато звичаїв і традицій, про які 13.04.2023 року працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради розповіли присутнім під час заходу «Благословення сходить із небес! Христос Воскрес!».

Бібліотекарі  ознайомили присутніх з історією свята Пасхи, яку в Україні почали святкувати наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці, і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом: то ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб, і тоді їм явився ангел і сповістив про Воскресіння Господнє.

В бібліотеці оформлено виставку-інсталяцію «Йде Великдень по землі» на  якій представлені видання про народні традиції відзначення Великодня. Відвідувачі познайомились з книгами етнографів О. Воропая, В. Скуратівського, С. Килимник, які висвітлюють національні особливості  Великодніх свят,  а також традиції та звичаї пов’язані з цим святом. Окремий розділ виставки присвячений мистецтву писанкарства, адже писанки для українців є не тільки символом життя, добра, надії, але й магічним оберегом нації, її філософії та культури. Також ми  підготували добірку з рецептами пасок, яка допоможе трохи змінити підхід до приготування традиційної великодньої страви і спробувати щось новеньке.

Нехай світле свято Великдень подарує всім нам мир, затишок і радість. Нехай доброта і Божа благодать обдарують кожного з нас.

Відповідальна Романюк К.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top