Бліц-інформ: “ЗУНР – етап українського державотворення”

28.10.2021 року в бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми (вул. Мазепи, 11А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був підготовлений і проведений бліц-інформ: “ЗУНР – етап українського державотворення”.

Історія українського народу – це історія його боротьби за волю і власну державу на своїй землі. Упродовж століть наші предки виборювали нашу незалежність, не шкодуючи ні здоров’я, ні власного життя. Особливо ця боротьба загострилася у ХХ-у столітті.

В жовтні 1918 року поразка австро-німецького блоку в Першій світовій війні та національно-визвольний рух поневолених народів викликали розпад монархії Габсбургів на кілька незалежних держав. За цих обставин рішучих заходів щодо відродження національної державності почало вживати й українське населення Східної Галичини. 

19 жовтня 1918 року Українська Національна Рада оголосила про намір об’єднати всі західноукраїнські землі (Східну Галичину, Північну Буковину, Закарпаття) у єдину українську державу і зробити це мирним шляхом.

Рішучим противником цих планів виступили польські державні кола. 28 жовтня 1918 року в Кракові була створена Польська ліквідаційна комісія. Її представники повинні були 1 листопада 1918 року прибути до Львова, щоб прийняти від австрійського намісника владу над Східною Галичиною. Частина молодих українських офіцерів, які вважали, що в рамках чинних законів домогтися визнання Української держави мирним шляхом не вдасться, ще у вересні створили Центральний військовий комітет. Коли про плани Польської ліквідаційної комісії стало відомо у Львові, на терміново зібраному засіданні Центрального військового комітету було вирішено підняти повстання.

Уночі проти 1 листопада 1918 року українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. 1 листопада Українська Національна Рада взяла владу  в свої руки в Станіславі, Раві-Руській, Коломиї та інших містах Східної Галичини. Для оборони молодої держави була створена Українська Галицька Армія (УГА). Вояки УГА вели запеклу боротьбу. Досягли значного успіху. Але сили були нерівними. 21 листопада 1919 року Верховна рада Антанти  надала Польщі 25-річний мандат на управління Східною Галичиною. Хоча Західно-Українська Народна Республіка зазнала поразки, проте вона мала велике історичне значення. 

Українці заявили про себе всьому світові як окрема нація, значно підвищився рівень національної свідомості тогочасного українського народу, українці здобули досвід державотворення, який міцно вкоренився в історичну пам’ять і став надбанням наступних поколінь борців за Українську державу. Читачі мали змогу переглянути літературу про події 1918-1919 років біля тематичної полички.

Відповідальний за проведення Яковойко Н.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top