Бюро літературних новинок “Відкриваючи книгу – відкриваємо світ””

Література вимагає не тільки талановитого письменника, а й талановитого читача.
Й. Гете

Крапля довбає камінь не силою, а частим падінням, так людина стає вченою не силою, а частим читанням.
Овідій

Книга. Цей корабель, в котрому заховані знання. Ця інша реальність, у котрій скрито велику цінність. Адже книга зберігає те, що розум може давно забути. Книга відкриває нові горизонти фантазії. І найголовніше це те, що книга як виступає як тренажер для мозку. А якою є цінною добра книга. Вона вчить, стимулює, пояснює, підказує. Вона стає другом.

Сьогодні 22 квітня є всесвітнім днем книги та авторського права. Цікаво, що історія свята починається з Іспанії, де у 1923 році валенсійський письменник Вісент Клавел Андрес хотів вшанувати пам’ять одного із визначних іспанських письменників – Мігеля де Сервантеса, прив’язуючи дату до його народження і смерті. І вже у 1926 році король Альфонс XIII підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги.

Та міжнародним цей день став лише у 1995 році, коли ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, та днем народження кількох визначних письменників.

Щороку 23 квітня у всьому світі проводять святкування, мета яких — визнати чарівну силу книг, що є зв’язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами. Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш.

До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

Відзначаючи міжнародний День книги та авторського прав у бібліотеці-філії №11 (с.Угорники) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено бюро літературних новинок “Відкриваючи книгу – відкриваємо світ” (23.04 Всесвітній день книги і авторського права.).

Щира подяка українському інститутові книги, за подаровану нову літературу, з котрою читачі мали змогу ознайомитися і з котрої можна буде черпати все нові знання. 

Отож, як говорив К. Паустовський:
Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top