Бібліоекспрес “Чорнобильські хроніки: параліч майбутнього. Мутація”

27 квітня о 15 00 в бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) для юнацтва та дорослих читачів проведено бібліоекспрес “Чорнобильські хроніки: параліч майбутнього. Мутація” з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух в результаті якого було забруднено 200 тис квадратних кілометрів Землі (плутоній 241 який потрапив у середовище розпадатиметься близько 400 років). Радіоактивного ураження зазнало до 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи, близько 200 тис. чоловік евакуювали із забрудненої зони, а 2,5 млн. українців нині страждають від захворювань спричинених опроміненням. В Івано-Франківській області налічується біля 12 тис. чорнобильців різних категорій. Зважаючи на ці жахливі наслідки ми і досі відчуваємо на собі вплив чорнобильської трагедії.

Проводячи бібліоекспрес бібліотекар розповіла за матеріалами газет “День”, “Газета по-українськи”, “Експрес”, “Репортер”, “Галичина” журналу “Шкільна бібліотека”, “Міжнародний туризм” та книги С. Трохима “1986/чорнобильські хроніки” відвідувачам про стан у зоні відчуження на сьогодні. Чому у деяких куточках Чорнобиля радіоактивний фон менший ніж у центрі Києва, як у покинутих селах живуть корінні мешканці яким 70-90 літ. За твердженнями науковців внаслідок радіації генетичні мутації удвічі збільшили вроджені аномалії людей і тварин. Особливо постраждали діти ліквідаторів через мутацію клітин ДНК та діти які отримали дозу опромінення в утробі матері. Також присутні дізналися, що заборонена територія з роками перетворилася на своєрідний заповідник для рідкісних видів тварин, які занесені до Червоної книги (коні Пржевальського, європейська рись, євразійський лось, червона лисиця, чорні лелеки та ін.)

Для читачів представлено викладку літератури “Чорнобиль не має минулого часу”. Особливе зацікавлення викликала книга С.Трохима “1986/чорнобильські хроніки” у якій журналісти з перших вуст розповідають про події тих трагічних днів. За бажанням відвідувачі переглядали документальні фільми: “Чорнобиль. Життя у мертвому місті- Цілком таємно”, “А.С. Дятлов – спогади”, “Останнє інтерв’ю Коваленко Ф.Ф.”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top