Бібліомандри з Софією Яблонською “Незвичайна подорожничка”

  14.06.2023 о 15:00 в Читальній залі Центральної міської бібліотеки (Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, за організації Абонементу ЦБ (Бібліотека на Короля) відбулася особлива подія. Це – бібліомандри “Незвичайна подорожничка”  з видатною галичанкою XX століття – Софією Яблонською. Нестандартний бібліотечний захід проходив у рамках проєкту “Видатні й неймовірні” дослідниці, краєзнавиці і педагогині – Ірини Садули. Як же захопливо повела пані Ірина життєвими стежками  письменниці, першої в світі жінки-кінооператорки, фотографині, архітекторки, декораторки, модельєрки, репортерки, першої українки, що самотужки здійснила навколосвітню подорож – Софії Яблонської. 

І хоч це уже була п’ята зустріч про Софію Яблонську в рамках проєкту “Видатні й неймовірні”, залюблена у “незвичайну подорожничку” дослідниця і відкривачка забутих імен видатних українців Ірина Садула по-новому, з вогником в очах знайомила  всіх присутніх в залі (а було їх чимало) з неймовірною українкою-галичанкою Софією. У чому ж була незвичайність цієї жінки?

Адже дивовижні сторінки її життя заслуговують на великі екранізації. Ми лише недавно повернулися до імені видатної українки Софії Яблонської. Тимчасом і нині більшість українців навіть не здогадуються про таку українку. Її колись навіть полячкою назвали. Пані Ірина Ірина Садула мандрувала її книгами, захопливо, подекуди з неймовірним гумором, зачитуючи цілі уривки.  Разом з нею всі відкривали для себе не тільки нові країни, де побувала Софія Яблонська а й нове ім’я видатної українки. А чи знаєте ви, що Софію Яблонську називали “героїнею екзотичних закутин”. Китай, Японія, Австралія, острови Бора-Бора, Таїті, Франція, Сінґапур, Ява, Балі, Нова Зеландія, Сан-Франциско, Нью-Йорк, Цейлон, Африка, Мароко, Камбоджа, Малайські острови, Північна Америка – ось неповний перелік досліджених та побачених континентів нашою українкою.

Вона, либонь, перша із европейців куштувала зупу тубільців на вулиці, брала участь у ловах на тигра і була визнана таїтянською королевою. Жителі острова Бора-Бора назвали її Теурою, що перекладається як “червоний птах”. Вона знайшла підхід до цих людей, і саме тому їй вдалося їх зніматиСторінка за сторінкою відкривалась  по – новому і книга життя   талановитої українки, а унікальні світлини додали неповторної яскравості розповіді. Вразила всіх і запам’яталась художня сценка “Афіші і троянди”, майстерно зіграна учнями 7-го класу Угринівського ліцею, з якої перед залом постала юна Софія і друг Софії – художник Роман Турин. Учителька представила на суд глядачів і майстерно виконану роботу – малюнок однієї з учениць. “Незвичайної вроди зірка фільмова…”, – так писали про Софію Яблонську. Саме так, як після перегляду чудового вражаючого фільму, відкрилось всім по-новому після бібліомандрів життя цієї дивовижної жінки – Софії Яблонської.  Про це говорили в своїх виступах   мистецтвознавиця, професорка, краєзнавиця Ганна Василівна Карась, письменниця Марія Вайно, директорка Івано-Франківської МЦБС  Оксана Вовк,  завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Ольга Кирста  і виступаючі з залу.  Бібліомандри завершились – неймовірні враження залишились надовго. Такі враження-відгуки  про захід  бажаючі залишили на звороті афіші. (Деякі будуть подані в коментарях). Щиро дякуємо всім, хто був з нами в цій особливій літературно-пізнавальній мандрівці. 

РS. Ірина Садула залишила для прочитання в бібліотеці книгу Софії Яблонської  “Книга про батька”, з яким мала особливо теплі стосунки (значно тепліші, аніж з мамою), котрий також умів допомагати людям від різних недуг, вивчав медичні студії та проводив лабораторні експерименти. А ще займався городництвом, розводив рожі. Листи від своєї улюбленої донечки батько тримав за образами в хаті.  Cаме з цієї книги дізнаємося, яким багатим та різноманітним був льох (комора) у Яблонських. Тут і бочівка з маринованою цибулею, і глиняні горщики з повидлами зі слив, чорних ягід, яблук, і слоїки з варенням: “Вишні, черешні, абрикоси, полуниці купалися в прозорому сиропі”. А далі – пляшки з сиропом з різних ягід, пляшки з винами, мед, нагорі – кошики з сушенням, в малих бочівках – козячий сир та топлене масло. Поспішайте – маєте можливість почитати неймовірну книгу.

 Відповідальні за проведення і підготовку заходу – Садула Ірина, Кирста Ольга.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top