“Білий птах Буковини” /до 80-річчя від Дня народження Івана Миколайчука/

Іван Миколайчук – ім’я легенди українського кіно. І тут зразу пригадуються картини з “Тіні забутих предків» або «Пропала грамота». Картини, завдяки котрим Іван Васильович мабуть найбільше запам’ятався глядачеві. Так, саме «Тіні..» відомого режисера Сергія Параджанова зробили молодого студента з Буковини відомим. 

Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року у селі Чортория Чернівецької області. Саме тут, поблизу Черемоша і провів свої дитячі роки малий Іванко. І можливо тому у кінокартині про життя гуцулів він виглядав, як справжній. А не просто актор, який грає дану роль. Потім почалися роки навчання: спочатку це було Чернівецьке музичне училище, потім театр-студія при Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської, і нарешті – Київський інститут театрально мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (майстерня В. Івченка). Саме вчитель Івченко спровадив молодого Івана до кіностудії ім. Олександра Довженка на проби.

Постать Івана Миколайчука – це легенда українського кіно. Він і до нині залишається сильною особистістю, яскравим прикладом таланту, справжнім прикладом для молоді. Чому прикладом? Бо навіть у «той час», він ніс мистецтво до людей, розвивав українське кіно, будував наше суспільство. 

І от у переддень (13 червня) народження великого таланту українського кіно – Івана Миколайчука, у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники, вул. Просвіти 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було присвячено п’ять хвилин з мистецтвом для вшанування пам’яті Івана Васильовича під назвою “Білий птах Буковини” /до 80-річчя від Дня народження Івана Миколайчука/. Ми повинні берегти пам’ять про тих, хто, попри все, зберігав і творив культуру у нелегкий для цього час.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top