“Василь Скуратівський – невтомний шукач народних скарбів”

25 жовтня 2019 року виповнюється 80-років від дня народження  українського народознавця, письменника, видавцяВасиля Тимофійовича Скураті́вського. Серед вітчизняних етнографів Василь Скуратівський був постаттю першорядною. Його книжки не губилися в морі популярного народознавства. Роль Василя Скуратівського у відродженні українства важко перебільшити. Він одним із перших у новітній Україні видав народознавчу книгу «Берегиня», яка одразу здобула широку популярність. Його “Берегиня” стала знаковою подією, символом ментального і культурного одужання нації. 

20 жовтня 2019 року об 11.30 працівники читального залу ЦБ (вул. П. Орлика,5)  МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в приміщенні клубу в/ч № 1349 (вул. Чорновола, 119 а) 114 Авіаційної бригади  разом із завідувачкою бібліотеки військової частини Ларисою Петрівною Жалобіною провели народознавчу скарбничку “Василь Скуратівський – невтомний шукач народних скарбів”.

Із вступним словом “Хранитель духовних скарбів України” виступила Лариса Петрівна.

Ірина Казакова, бібліотекар читального залу ЦБ, підготувала виступ про життєвий і творчий шлях етнографа. Зокрема вона зазначила: “Своє життя Василь Скуратівський присвятив донесенню здобутих знань про вітчизну й народ до нових поколінь українців. Багатогранність інтересів Василя Скуратівського була дивовижною – це історія, етнографія, народознавство, мистецтвознавство, державознавство. Василь Тимофійович – лауреат багатьох премій : ім. М. Островського, “Золоте перо”, За сприяння українській культурі.  Василь Скуратівський усе своє життя служив справі національно- культурного відродження. Він глибоко переживав занепад духовності в українському суспільстві й зробив все можливе для відродження українського національного духу”.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова підготувала виступ “Осінньо-зимовий цикл українських свят: народні традиції та звичаї”, в якому цікаво розкрила відомості про календарну обрядовість українського народу, його самобутність і неповторність. 

Присутнім в актовій залі була презентована однойменна бібліотечна виставка. Військовослужбовці мали змогу переглянути  книги В. Скуратівського, літературно-критичні видання та добірку газетних і журнальних статей. 

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар І категорії читального залу ЦБ Ірина Казакова. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top