Вахта пам’яті «На варті наших душ – Небесна Сотня»

Щороку, 20 лютого вшановують пам‘ять Героїв Небесної Сотні. Цього дня згадують учасників Революції гідності 2013-2014 років та загиблих під час протестів, які ціною власного життя захищали ідеали демократії, відстоювали права та свободи громадян, європейське майбутнє нашої держави.

Вже дев’ять років українці вшановують пам’ять учасників подій на Майдані. Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення Росії, не стало виключенням.

Щоб їхній подвиг не був забутий,  бібліотекарі абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 20 лютого 2023 року підготували та провели вахту пам’яті  “На варті наших душ – Небесна Сотня”. Під час заходу бібліотекарка розказала присутнім про події 18-20 лютого 2014 року, коли протистояння між протестувальниками та силовиками досягнуло свого апогею.

Цей день в історії Революції Гідності вважають найтрагічнішим, адже саме 20 лютого в центрі Києва загинули найбільше активістів.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 р., коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 р. вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

У ході бесіди люди ділилися спогадами та обговорювали своє пережиття подій Революції гідності.  Захід доповнювала виставка книг, присвячена подійя Революції гідності та Небесної сотні.

Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам.

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні у наших серцях. Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!

Пам’ятаємо заради миру, міцної й квітучої держави та чистого неба над головою!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top