Інформаційний репортаж ”Афганістан: згадаймо всіх поіменно, горем згадаймо своїм…”

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня 1989 року з Афганістану були виведені радянські війська, які з 25 грудня 1979  брали участь у війні на території цієї країни.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та до 34-ї річниці  виведення радянських військ  з Афганістану на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради 15.02.2023 року відбувся інформаційний репортаж ”Афганістан: згадаймо всіх поіменно, горем згадаймо своїм…” за книгою “В Афганістані, в “чорнім тюльпані”…  івано-франківської письменниці Ольги Слоньовської. 

 

З кожної сторінки книги проступають втрати, біль і сльози. Бо горем своїм зга­дують рідні найдорожчих, котрі полягли на чужій землі у такій безглуздій і непотрібній війні, на яку тодішня радянська влада силовими методами скеровувала ук­раїнців протягом 1979-1989 років. А тим, котрі зали­шились живими, зізнається голова Івано-Франківсь­кої обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, старшина запасу Юрій Купчій, “та війна сниться досі”. Бо Афганістан – кривава рана, яка не загоїться ніколи. Для багатьох. Адже тільки з Прикар­паття на неї було відправлено 3449 осіб, загинуло – 82, 1 пропав безвісти, повернулися інвалідами – 138.
І про кожного з них, мертвих і живих, називаючи “хлопцями мого покоління”, написала професор ка­федри української літератури Прикарпатського націо­нального університету імені В.Стефаника, член Національної спілки письменників України Ольга Слоньовська.
Книга у 725 сторінок складається з трьох частин. Першою є мартиролог – нариси про загиблих і по­мерлих від ран та захворювань на війні. Читається це, чесно кажучи, т з валідолом. Бо під прізвищем кожного нашого земляка стоїть дві дати, які розділяє рисочка. Вона означає життя між народженням і смертю. А воно таке коротке. Авер’янов Олег: 1969-1988; Агамірзоєв Латіф: 1959-1984; Бабій Іван: 1961-1981; Базидевич Олег: 1965-1985; Балащук Олексій: 1962-1982; Бараков Юрій: 1946-1986; Богданов Сергій: 1969-1988….

 Молоді учасники заходу читали вірші українських письменників:  Анатолія Дімарова “Ми в боях намучились немало…”, Івана Драча ” Голосіння матері України”, Андрія Малишка “Юнацькі руки молоді…” та інших, якими густо пересипані сторінки книги. Також бажаючі мали можливість поринути в  ті моторошні події, переглядаючи світлини із альбомів воїнів-“афганців” та читаючи  в книзі сторінки свідчень з уст очевидців.

Подвиг учасників бойових дій – це та велична правда історії, яку не створити і не перекреслити у сучасному світі.

Із самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників.

Надіємось, що інформаційний репортаж, як і сама книга Ольги Слоньовської «В Афганістані, в «чорнім тюльпані», залишить гарячий слід у душах усіх читачів, особливо – в молоді, спонукає задуматись, що таке патріотизм, відповідальність, любов до Батьківщини.

В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій.             

Вічна пам”ять загиблим та співчуття родинам, які втратили своїх близьких.

Відповідальна: Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top