Виставка-нагадування “Біль Чорнобиля очима письменників” /до 37-ї річниці Чорнобильської трагедії/

Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде…
Лиш пам’ять , лиш пам’ять усе пам’ятає.

Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля.
В квітні 1986 року трапилась найстрашніша катастрофа, “мирний атом” вибухнув. Смертоносна радіаційна хмара розлетілася на півсвіту. 37 років минуло  часу вибуху на Чорнобильській атомній станції, а ще і досі помирають люди від його наслідків. У кожного часу є свої герої. Відважними і героями, як відомо, не народжуються, ними стають. Деякі пожежники виходили на дах енергоблоку повторно. Усі вони знали, що ведуть боротьбу з вогнем в умовах небезпеки, але ніхто поста не залишив і продовжував бій з атомною загрозою.

Своєрідними літописцями чорнобильської трагедії  стали українські письменники : Володимир Яворівський , Світлана Йовенко, Борис Олійник, Ліна Костенко та інші.

Чорнобильській темі у творчості поетів та письменників присвячена виставка – нагадування “ Біль Чорнобиля очима письменників”.

Презентація виставки, присвяченої 37-й річниці чорнобильської катастрофи, відбулася о 12.00 26 квітня 2023 року в бібліотеці-філії №7 Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міськради. Під час презентації виставки бібліотекар Федишин В.В. звернулася до поеми Івана Драча “Чорнобильська мадонна”. Цей твір став скорботною піснею-відповіддю на чорнобильські події. Бібліотекар відзначила, що тема Чорнобильської трагедії знайшла місце у поетичних творах Миколи Сингаївського “Обпалена мужність”, Леоніда Горлача “Зона”, Євгена Гуцала “Діти Чорнобиля”, Д.Павличка “Листок”. Цікавими є прозові твори на тему Чорнобиля. Серед них повість Ліни Костенко “Зона відчуження”, збірка “Зоря на ім’я Полин: пам’ятаючи Чорнобиль” Оксани Пахльовської. З цими  та іншими виданнями на тему чорнобильської катастрофи присутні змогли ознайомитися на представленій у бібліотеці виставці.

Відповідальна за захід бібліотекар Федишин В.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top