Виставка-панорама “Чорнобиль у спогадах і фотознімках”

26 квітня 1986 року. Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. Майже в центрі Європи сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною трагедією. Цей день є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, вчених, медиків, працівників міліції, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

З нагоди 37-ї річниці, 26 квітня 2023 року, в бібліотеці-філії №12 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради бібліотекарка для своїх користувачів підготувала виставку-панораму «Чорнобиль у спогадах і фотознімках» та порекомендувала прочитати художні твори Л. Костенко, Є. Гуцала, І. Драча та інших про страшні події 1986 року. Також ознайомила з книгами які розповідають про воєнізовані підрозділи пожежників, солдатів, лікарів, водіїв, що були кинуті на боротьбу зі смертельною радіацією і в цей час не думали про себе, а знищували осередок стихійного лиха, піклуючись про дітей, стариків, жінок та наше майбутнє. Згадали тих, хто в перші хвилини лихої біди став на двобій з невидимим ворогом. Присутні прийшли до думки, що в серці треба мати милосердя, щоб приходити на допомогу тим, хто її потребує. А також бути патріотом, щоб у потрібну хвилину стати на захист Батьківщини, прийняти правильне рішення, насамперед, думати про тих, хто нас оточує, а не про себе; бути чесними і сміливими, бути людьми, гідними свого народу і не зганьбити його; любити і берегти рідну землю.

Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, продовжує завдавати шкоди здоров’ю мільйонів українців і сьогодні. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть на собі майбутні покоління.

На жаль, з ліквідацією аварії на атомній станції, біда для України не вщухла. Страшною радіацією було заражено землю, воду, повітря. Найбільш небезпечною була 30-кілометрова зона відчуження. Вона була офіційно визнана непридатною для життя. Ці землі було огороджено гострою огорожею і названо Чорнобильською зоною.

Людство входить у майбутнє, оглядаючись у минуле. Такий одвічний закон історії. У тому, що було, не можна нічого змінити. Але так само нічого не можна забувати. Тож нехай слово «Чорнобиль» стане постійним і суворим нагадуванням людині про відповідальність перед прийдешніми поколіннями за все, що вона творить своїм розумом і своїми руками. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top