Виставка-персоналія “Титан духу та думки”

27 серпня 2020 року протягом дня на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради пройшла виставка-персоналія “Титан духу та думки”, приурочена 164-й річниці від дня народження патрона нашого міста, славетного Каменяра  – Івана Франка.

Творчість Івана Яковича Франка становить унікальне явище, цілу духовну епоху  у вітчизняній історії й водночас є вселюдським надбанням. Видатний письменник, критик, перекладач, журналіст, соціолог, фольклорист, етнограф, філософ, – він займав активну громадську та політичну позицію. Погляди Франка відіграли важливу роль у формуванні української національної ідеї. Професор філософії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Степан Возняк, свого часу так сказав про Каменяра: “Франка знають більше по його творах, але менше його знають як людину, велику людину. Людину, яка була щаслива і нещасна, яка раділа і гірко власне жила. Яка жила, як кожний з нас”. Історія його життя тісно пов’язана й з нашим містом. Іван Франко неодноразово перебував тут з різною метою. Перше його знайомство зі Станиславовом було не дуже радісним. У червні 1880 року, молодого поета, арештованого за пропагування соціалістичних поглядів, під конвоєм поліцейського доправили до міста після тримісячного ув’язнення у Коломийській тюрмі. Вдруге Станиславів поет відвідав восени 1883 року  з метою збору матеріалів для редакції однієї з львівських газет. Саме тоді в біографії Івана Франка вперше виринає прізвище Дзвонковська – друге кохання Івана Франка. “Гордая княгиня” Юзефа Дзвонковська,  котра не відповіла взаємністю на його почуття, однак саме їй Франко присвятив “Другий жмуток” у своїй збірці “Зів’яле листя”.

На виставці були представлені зібрання його творів, окремі твори та збірки поезій. Працівники абонементу також були учасниками “Франкових читань”, що проходили біля пам’ятника Івана Франка. Все, що пов’язане з особою Франка допомагає глибше пізнати його духовну спадщину, привертає інтерес широкого кола людей та вчить цінувати культурні надбання минулого.

Відповідальні працівники абонементу.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top