Виставка-присвята: “Основа держави – закон і право”

Благо народу – вищий закон.
Цицерон

Де закони можуть бути порушені під приводом загального порятунку, там немає конституції.
Н. Мальбранш

Є два види відповідальності: моральна і юридична. Моральна не потребує систематизації чи кодексу. Бо вона є закладена у самій сутності людини і є досконалою формою відносин в самій ідеї. Юридична є не досконалою. Бо вона опирається на фізичний примус, позбавляючи особу можливості усвідомити і переосмислити.

Від самих початків разом із зародженням міжособистісних відносин почали і створюватися певні правила цієї побудови. Кожен зі свого боку прагнув бути у виграші від такого контакту. Та разом із тим було потрібно аби все щось контролювало. І от почали зароджуватися певні закони – ті принципи, котрі визнавалися більшістю як такі, що допомагають порозумітися. 

З історії пригадуємо, що перші закони були сформовані на території Месопотамії. Та це не придумані певною історичною особою. Ні, це були готові напрацювання, котрі слід було систематизувати і ввести в загальну дію. Великим поштовхом до розвитку сучасного права був Кодекс Юстиніана, котрий являв собою систематичність законів Римської імперії від самого її встановлення і аж до V ст. Саме він і став фундаментом цілої європейської правової системи.

В процесі становлення кожне суспільство будувало закони на основі певних напрацювань у власному суспільстві, враховуючи його особливості. Так поставали конституції, норми, що систематизували звичаєве право (а з прийняттям християнства) у відповідності із релігійними нормами. Власне, на звичаєвому праві і побудовано більшість законів у державах. І тому вони стають уже надбанням народу і дозволяють йому в подальшому розвиватися, стаючи його основою. Так само і наша правова система мала довгий процес формування, починаючи ще від часів Київської Русі. Одним із найдавніших описаних правових норм є Руська правда, що врегульовувала такі питання як: успадкування, міжособистісні відносини, торгівельні та ін.

Отож, до 25-річчя прийняття Конституції України у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники, вул. Просвіти, 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було викладено виставку-присвяту під назвою «Основа держави – закон і право».

Ми повинні знати свою історію, своє походження, своє минуле. Адже лише так ми зможемо побудувати справжнє майбутнє, бо ж і закони це теж частина нашої історії.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top