Виставка фоторобіт  “Єдина мить і світ у об’єктиві”

Протягом тижня з 8 по 15 липня на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, діяла виставка фоторобіт  “Єдина мить і світ у об’єктиві”.

Вже стало доброю традицією позиціонувати свою бібліотеку, як простір для презентацій творчого доробку обдарованих особистостей. Бібліотекарі стараються сприяти у реалізації творчих задумів талановитих краян та популяризувати їхню творчість, а ще зацікавити бібліотекою, заохотити до читання через незвичні форми роботи. Тож і цього разу присутні користувачі бібліотеки, мали можливість ще раз переглянути чудові роботи прихильників Мар’яни Сурмачевської та Володимира Боднарчука, які були представлені з нагоди Міжнародного дня фотографа, що відзначався 12 липня.

Роботи  фотохудожниці Мар’яни Сурмачевської були представлені проєкти “Квінтесенція краси, сили, життя” (успішні жінки з інвалідністю) та  фотогалереєю “І час зупиниться на мить” ( природа – музика  душі фотохудожниці).

Фотосесії в бібліотечному інтер’єрі відзеркалили душу фотографа   Володимира Боднарчука. Присутні на заході із задоволенням роздивлялися світлини представлені у приміщенні бібліотеки, їх зацікавили вдалі моменти, увіковічені на світлинах різних колекцій фотографів. Позитивні емоції, елемент дискусії, дружнє спілкування  – панували в бібліотеці.
А ще, представляючи фотовиставку, бібліотекар надала присутнім інформацію про визначення даного свята: чому саме в цей день  в Україні та у всьому світі відзначається День фотографа, хто є покровителем фотографів та коли була зроблена перша фотографія.

12 липня – День фотографа – це свято не тільки для професіоналів, воно для всіх, хто любить фотографувати та позувати.  В ХХІ століття фотографія стала масовим захопленням. Розвиток технологій призвів до того, що кожен з нас, хто має смартфон, може відчути себе фотографом. Однак так не було завжди.

Історія свята
Існує кілька пояснень, чому день фотографа відзначають саме 12 липня.

  1. Проголосив свято сам папа Римський в день вшанування святої Вероніки. Саме вона покровителька фотографів і фотографії. Саме її вчинок послужив створенню першого нерукотворного образу. Легенда про неї говорить, що коли засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, згинаючись під вагою свого хреста, його супроводжував натовп. І коли виснажений Ісус впав під вагою хреста, до нього підбігла жінка, яка напоїла його водою. Також вона подала йому свою хустину (шматок тканини), щоб обтерти обличчя. Коли вона прийшла додому, то побачила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя, “справжній образ” особи Ісуса (лат. Icona vera). За однією з версій, саме від vera іcona згодом і пішло ім’я жінки – Вероніка.
    Вперше розповідь про святу Вероніку з’являється в апокрифічних Актах Пилата, що відносяться до III або IV століття. Хустина святої Вероніки зберігається в соборі Святого Петра в Римі. Через дві тисячі років, коли була винайдена фотографія, папа Римський затвердив день святої Вероніки як день фотографа.Свята Вероніка і її нерукотворний образ Ісуса Христа
  2. Відзначати день фотографа 12 липня вирішили ще й тому, що 12 липня 1854 року народився Джордж Істмен – засновник компанії Kodak, який зробив фотографію “доступну всім”.
    Перша фотографія була зроблена в 1826 році Жозефом Нісефором Ньєпсом. Француз першим здогадався, як створити такий механізм, який зміг би з точністю передати дійсність – без спотворень і авторських домислів. Свою першу фотографію, яка називається “Вид з вікна” французький фотограф знімав майже вісім годин. Саме вона стала початком світового фотографічного мистецтва.
    Перші фотографії були чорно-білими. При цьому ще в середині XIX століття з’явилися перші кольорові фотографії. Для їх створення використовувалися три фотокамери – на кожну встановлювали світлофільтр (червоний, зелений і синій), а потім з’єднували зображення.
    Цікавий, нестандартний підхід до проведення заходу заінтригував присутніх. Побутує думка, що бібліотека – це заклад, де тільки видаються книги, проте час не стоїть на місці й змушує  книгозбірні змінюватися, трансформувати свої основні функції з урахуванням інформаційних запитів користувачів. Працівники книгозбірні вийшли із зони власного комфорту,  подолали шаблонне мислення і світосприйняття, навчилися взаємодіяти з різними категоріями користувачів. Вони розуміють важливість своєї місії, мають професійні знання та навички і можуть ефективно діяти задля розвитку та позитивних змін. Про це без слів говорять саме такі бібліотечні заходи.   

Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top