Вишиваний флешмоб “Вишиванка- духовна броня українців”

Вишиванка – це предмет гордості українців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури. Вишиванка – елемент одягу, що сповнений українським колоритом та майстерністю нашого народу, який здатний створювати красу з усього. Повага до вишитої сорочки насправді велика – на її честь створили свято  – День вишиванки, який відзначається уже не тільки в Україні, але й за її межами.

Всесвітній день вишиванки — це дуже важливе для українського народу міжнародне свято. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.  У 2023 році дата святкування випадає на 18 травня. Свято  неофіційне і  не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, або  просто підтримати Україну, щоб показати єдність, незламність і красу українського  народу, може одягнути вишиванку і долучитися до відзначення цього дня.

18 травня 2023 року о 12:00 на абонементі ЦБ  Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради, відзначаючи Всесвітній   день вишиванки, провели вишиваний флешмоб “Вишиванка – духовна броня українців”.

В умовах війни з росією День вишиванки стає надзвичайно важливим. Адже ми ще раз можемо нагадати про самостійну культуру та відмінність від ворога.
В цей нелегкий час,  в Україні не можна проводити марші чи інші  великі масові заходи, тож долучитися до  вишиваного дійства змогли всі, хто одягнувши в цей день вишиванку або інший одяг з українською вишивкою, завітали в бібліотеку, або ж приєднались до відзначення вишиваного свята при бібліотечному просторі, адже  сьогодні ми одягаємо вишиванку як національний символ єдності нашого народу. Бібліотекарі ознайомили присутніх з історією вишиванки та історією виникнення Дня вишиванки.

Родзинкою заходу стала розповідь вчительки  угринівського ліцею, дослідниці та краєзнавиці Ірини Садули про роль вишиванки в традиціях Тязева і в весільній обрядовості села, за подарованою нею  бібліотеці книгою: Садула І., Пашко І. “ Просили мама, просили тато…”. Тязівське весілля: книга – альбом.

Зацікавили присутніх і невідомі   факти  про вишиванку:

  • дослідження стверджують, що вишиванки почали робити ще до 6 століття;
  • легенди говорять, що чумаки довіряли прати вишиту сорочку лише одній дівчині, якій таким чином заприсягалися у вірності;
  • перша школа вишивки з’явилася в 11 століття – її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. Там опановували мистецтво гаптування золотом та сріблом;
  • найбільшу кількість людей у вишиванках зареєстрували в 2011 році в Рівному та занесли в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках;
  • мода на вишиванки пішла від  Івана Франка, який першим почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Тоді наприкінці 19 століття вся Європа заговорила про традиційний одяг українців.

В 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок, орнаменти яких зачарували європейських модниць. Водночас і в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишиванок.

Сьогодні ми відзначаємо цей день, як прояв нашого патріотизму, вірності народним традиціям та єдності всіх громадян України по всьому світу. Нехай ваша вишиванка завжди зігріває вашу душу, дарує відчуття національної духовності та високої морально-етичної культури. Зичимо усім нам зміцнення української ідентичності та миру, що неодмінно принесе перемогу та процвітання нашій прекрасній країні!

Відповідальні за проведення заходу всі працівники абонементу ЦБ. Інформацію підготувала  – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top