“Володимир Самійленко: письменник, чиєї внутрішньої біографії не знає ніхто”

3 лютого 1864 року у містечку Сорочинці, Миргородського повіту, Полтавської губернії народився Володимир Іванович Самійленко – поет-лірик, сатирик, драматург і перекладач, перфектний філолог, земляк Івана Котляревського, а ближче Миколи Гоголя. Якийсь час перебував у гуртку “Літературна громада”, створеному Лесею Українкою. Зблизився з І. Франком, Л. Глібовим, Б. Грінченком, М. Коцюбинським.

І от, у день народження цього великого поета, у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради була підготовлена бліц-інформація «Володимир Самійленко: письменник, чиєї внутрішньої біографії не знає ніхто».

«Від першого свого виступу на літературнім полі він послугується мовою чистою, ясною, наскрізь народною і при тім наскрізь інтелігентною. Він не украшує і не насилує її, вона ллється у нього як природне джерело. Він не афектує мужицького говору, не послугується для декорації стилю мужицькими приказками, а говорить попросту як інтелігент до інтелігента, певний, що засіб його рідної мови без ніяких натягань вистарчить йому до висловлення всіх ідей і всіх поривів душі.» – ось так згадував про Володимира Самійленка Іван Франко. І справді, попри важку долю Володимир Іванович залишив велику творчу спадщину, котра в себе включає ліричні і сатиричні вірші, переклади творів з зарубіжної класики. У багатьох своїх віршах Самійленко торкається традиційної теми ролі митця, мистецтва в суспільному житті, засуджує ура-патріотизм, самодержавство, продажність і графоманію. 

Та здоров’я В. Самійленка було підірване роками поневірянь. І от 12 серпня 1925 року його не стало. Похований Володимир Іванович Самійленко біля церкви в селі Будаївка що біля станції Боярка під Києвом. 

Ще у 1906 році Іван Франко з Михайлом Мочульським самі зібрали друковані й недруковані вірші поета 1884—1906 рр. і видали їх у Львові за його власним прізвищем під заголовком «Україні» з передмовою Франка. Своєю назвою збірка наголошувала на основній творчій темі Самійленка. Все, що він писав, присвячувалося рідній країні, яку поет любив святою й нездоланною любов’ю.

Володимира Самійленка пам’ятають в Україні:

-Так Постановою Кабінету Міністрів України від 5.05.1997 р. ім’я видатного письменника й громадського діяча Володимира Самійленка присвоєно Прутівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів;

-Вулиця, на якій проживав колись поет, названа його іменем;

-Пам’ятник-погруддя письменнику В. І. Самійленку (1864—1925) в селі Великі Сорочинці в Миргородському районі Полтавської області;

-Самійленку В. І. меморіальна дошка на фасаді наукового ліцею № 3 у м. Полтава.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top