Волонтерська поїздка до Будинку підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії, Любові”

В селищі Обертин, що на Тлумаччині є будинок підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії, Любові”, який відкрили 12 липня 2019 року. Це один із перших в Україні будинок підтриманого проживання та перший, який фінансується (в частині найнеобхідніших витрат) з обласного бюджету за механізмом соціального замовлення.
18.07.2021 року завідувачка відділом обслуговування, Кирста О.М., абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, як волонтер-опікун відвідала цей заклад і побувала на святкуванні 2-ї річниці відкриття  “Оселі Віри, Надії, Любові”.

Суть підтриманого проживання у тому, що люди проживають у власних кімнатах, мають кухню. Допомога їм закінчується там, де починаються їхні можливості. Інтернати – це середовище ізоляції, де людина отримує фактично все готове і втрачає мотивацію щось робити, тому що немає стимулів. Підтримане проживання, навпаки, дає людині можливість робити рівно стільки, скільки вона може, зважаючи на певні обмеження. Комусь потрібне житло – просто дах над головою – і людина може працювати, бути в соціумі. А комусь трохи більше – допомога соціального працівника в побуті.
Будинок сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії, Любові” започаткували волонтери БО “Українська благодійницька мережа”. А проживають там четверо молодих людей: Уляна Белей, Яна Хазанюк, Ігор Човпило та Люба Оробець, до яких доля була не дуже прихильною.

У них за плечима досвід проживання в сирітських інтернатах Прикарпаття. В “Оселі ” вони соціалізувалися, почали призвичаюватися до самостійного життя. Те, що для нас може видаватися звичайною побутовою дрібницею, для мешканців «Оселі» є великим кроком уперед. Також сироти з допомогою асистентів освоюють нові для них побутові прилади: електричний чайник, пральну машину, мультиварку. А ще вони прибирають – хто як може, звісно. Люба добре справляється з порохотягом, Яна складає речі в кімнаті, витирає пил. Вони максимально хочуть бути корисними. Малюють картини, роблять милі дрібнички і стараються жити повноцінним життям.
Роботи мешканців “Оселі” для інформації та ознайомлення з їхньою творчістю часто виставляються на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС, зокрема, в даний час в приміщенні бібліотеки представлені роботи, об’єднані темою “Доторкнись до природи серцем” (літо і квіти в творчості Уляни Белей та  Люби Оробець).

Якщо хочете підтримати мешканців будиночка підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю, долучайтеся до команди волонтерів-опікунів.
Детальніша інформація та форма для підписки на періодичні пожертви: https://ubm.org.ua/vo-0.html.

Інформацію підготувала: Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top