Відеомандрівка “Екологічними стежками рідного краю”

“Природа – скарбниця, володарка нашої долі”
М. Михальчук

05.06.2021 року в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул.Берегова, 4В) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся захід з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.

Українське довкілля настільки різноманітне та цікаве, що не втомлюється дивувати і захоплювати. В різних куточках України велика кількість унікальних місць. Серед них і  Українські Карпати – туристичний  край, наша гордість і слава. Це місце, де можна почерпнути багато життєвої сили та енергії, тут кожен камінчик дихає давніми легендами, а за дзюрчанням струмка можна почути співи мавок… Карпати – це фреш, це свіжий притік крові, це нові враження. Красивих місць тут немало, але є місця, де має побувати кожен. Пропонуємо вашій увазі невелику частину цих природних перлин, топ – 17 цікавих подорожей в Карпати.

Карпатські гори відносно молоді, сформовані в альпійську епоху горотворення і мають вік понад 25 мільйонів років. Українські Карпати розташовані в центрі Східних Карпат. На території України вони мають протяжність 280 кілометрів. До найвищих вершин  Українських Карпат, висота яких перевищує позначку у 2000 метрів, входять: 

  • Бребенескул (2032 м.)
  • Піп-Іван (2025 м.)
  • Петрос (2020 м.)
  • Гутин Томнатик (2016 м.)
  • Ребра  (2010 м.) 

У Карпатах ростуть до 20% всіх лісів України, тут є безліч річок, водоспадів та озер. Найбільші з них : Прут, Стрий, Черемош. Один з наймальовничіших куточків Карпат – Синевирська долина і її перлина – озеро Синевір. Площа озера – 5 гектарів, глибина 22 метри.

Озеро з усіх боків оточене гірськими схилами, вкритими ялинами та смереками. Посеред озера невеликий острівець, що робить його схожим на око, тому його називають “синім оком”. Вік озера – 10 тисяч років.

Найбільш вологіше та вітряне місце в Україні – полонина Пожижевська. “Долина нарцисів”, що біля Хуста на Закарпатті, є єдиним місцем в Україні, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті.

Найдавніші дерева в Карпатських лісах – ялина, її походження пов’язане з крейдяним періодом мезозойської ери, а найдовговічніше дерево в Україні –  тис ягідний. Вік цього релікта може досягати 4 тисячі років.

Звичайно, що  охоплено маленьку частину дивовижних  карпатських місць, пам’яток тут так багато, що можна знаходити собі кожен раз нові маршрути та екологічні стежини. Карпати – це місце, котре можна досліджувати роками. Світло, котре отримуєш тут, хочеться нести в будні повсякдення.

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top