“Він підніс на своїх плечах “падаюче небо” України” 

“Хоч би які великі не були

московські насильства,

вони не дають москалям

жодного законного права на Україну”

Пилип Орлик

  Пилип Орлик – державний і політичний діяч, дипломат, полководець, публіцист, поет, полеміст, – без сумніву, належить до найбільш яскравих постатей не лише української, а й загалом європейської історії першої половини ХVІІІ ст. людина, наближена до легендарної особистості епохи – гетьмана І. Мазепи.

 Про його життя та діяльність можна було б створити не один захопливий пригодницький кінофільм або ж популярний телевізійний серіал. Літературні читання й філософські диспути, військові походи, криваві сутички один на один з ворогом, перемоги й поразки, втомливі переїзди й конспіративні зустрічі, шифровані листи й перехоплені записки, офіційні прийоми монархами Європи та Азії й перебування у злиденному стані, довголітня вірність коханій дружині й передчасна смерть улюблених дітей – ось невеликий перелік героїчних, детективних і трагічних сюжетів, які протягом усього життя супроводжували цю непересічну постать.

 З нагоди відзначення 350-ї річниці  від дня народження Пилипа Орлика 11.10.2022 р.  бібліотекарі читального залу Департаменту культури міської ради провели історико-меморіальну розвідку  “Він підніс на своїх плечах “падаюче небо” України” (до 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика) та підготували однойменну презентацію  Мандруючи історичними стежками по старовинних кадрах користувачі мали змогу  дізнатися багато цікавої інформації про життєвий шлях знаного діяча та історію вул. П. Орлика – невеличку вуличку у центральній частині міста Івано-Франківська, яка має багате історичне минуле та названа на його честь.

   Пилип Орлик залишив глибокий слід в українській історії. Без сумніву, це був один із найвидатніших державників раннього нового часу, по достоїнству оцінити якого ще належить і нашим нащадкам.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Зоряна Петрик.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top