Вітрина пам’яті “Жахливі уроки історії”

 Дата 27 січня обрана невипадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті «Аушвіц-Біркенау».

«Ми не заспокоїмось, поки по землі ходитиме  бодай один єврей…» — ці слова дослідники Голокосту приписують Адольфу  Гітлеру, стверджуючи, що сказав він їх відразу після приходу до влади. Чи так було насправді — достеменно невідомо. 

Бібліотека-філія 17 (с. Березівка) Івано-Франківської МЦБС запрошує сьогодні і протягом всього наступного тижня до читання. Вітрина пам’яті: «Жахливі уроки історії» пропонує книги, що розказують про неодноразове масове нищення диктаторами людей. А саме єврейського народу. Адже 27 січня є Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Дізнавайтесь  про жахливі уроки історії за допомогою  читання. Адже це найкращий спосіб досвідчення.

Книга Томаса Кініллі «Список Шиндлера», це книга, яка не залишить байдужим жодного читача.  Головний герой Оскар Шиндлер — мільйонер, успішний комерсант, запальний гравець, автогонщик, авантюрист, «справжній арієць» та… праведник світу, який урятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. До сьогодні пам’ятаю як діти, чекаючи, що потраплять у список Шиндлера, переховувались, щоб їх не забрали до газової камери. 

 Пропоную до читання книгу «Танґо смерті» Юрія Винничука . Загадкові ноти — і це історичний факт — звучали і в Янівському концтаборі на території Львова: «Танґо смерті», або танґо «Остання неділя» виконував під час розстрілів оркестр із в’язнів гетто.

Процес цей розпочався в Німеччині і з часом поширився по всій окупованій гітлерівцями Європі: нацисти  створили в захоплених ними країнах розгалужену мережу концтаборів. Загалом перший концтабір за часів правління Гітлера з’явився в Дахау, неподалік  Мюнхена, у березні 1933 року. Потім були відкриті «Треблінка», «Освенцим», «Вестерборк» та інші.

Напередодні німецького вторгнення в Україну, у червні 1941-го, на її теренах проживало понад 2 мільйони євреїв. Німці, ледь перетнувши кордон, відразу ж взялися за «вирішення єврейського питання». Про трагедію, що сталася наприкінці вересня 1941 року в київському урочищі Бабин Яр, де зондеркоманди СС розстріляли понад 33 тисячі людей, серед яких було й багато грудних дітей, знають в усьому світі.

Книга «Бабин Яр» — це документальний роман, спогади Анатолія Кузнєцова, автора, про розстріл євреїв восени 1941 року, про життя в окупованому Києві, а вже потім — про звільнення України від нацистів. Це все, що він бачив на власні очі, адже його будинок був розташований поруч із концентраційним табором.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top