«В ім’я волі й незалежності української нації: В’ячеслав Липинський – ідеолог українського державотворення»

5 квітня 2017р. о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила, 16) відбулася година-посвята «В ім’я волі й незалежності української нації: В’ячеслав Липинський – ідеолог українського державотворення», з нагоди 135-ої річниці від дня народження українського політичного діяча, історика, теоретика українського консерватизму, провідника духовності в Україні – В’ячеслава Липинського.

Захід відбувся у рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921рр. Учасниками години-посвяти стали представники куреня ч.79 ім. В’ячеслава Липинського НСОУ «Пласт». Розпочалося дійство урочистим маршем та молитвою.

Виховник куреня – Богдан Кирста, розповів про традиццї вшанування патрона, глибше проінформував про родинне походження Липинського, яке мало вирішальний вплив на формування його поглядів та на ставлення до життя. Бібліотекар надала інформацію про історичну постать ідеолога українського державотворення, підкресливши, що напередодні Першої світової війни В’ячеслав Казимирович брав участь в організації українського політичного центру, трансформованого в Союз визволення України (1914 рік). Лютневу революцію 1917 року В’ячеслав Липинський зустрів, перебуваючи у Полтаві, де брав участь в українізації військових частин. Тоді ж він став одним із засновників і автором політичної програми Української демократично-хліборобської партії, виданої у жовтні 1917 року. Після визволення України від більшовиків, навесні 1918 року, В’ячеслав Липинський зближується з Павлом Скоропадським, майбутнім Гетьманом Української Держави. На початку червня 1918 року В’ячеслав Липинський виїхав з України до Відня, щоб обійняти там посаду посла Української Держави, яким залишився і після повалення Гетьманату. Наприкінці серпня 1919 року Липинський передав справи посольства своєму заступникові та оселився у Райхенау — гірському містечку у Нижній Австрії, де прожив до осені 1926 року. На ці роки припала його найінтенсивніша наукова і громадська діяльність: була опрацьована монографія «Україна на переломі. 1656—59», звідти керував діяльністю створеного 1920 року Українського союзу хліборобів-державників. Також видавав неперіодичні збірники «Хліборобська Україна» (1920—25 роки). Пластуни, із зацікавленням вислухавши розповіді бібліотекаря та виховника, відзначили для себе вагомість внеску В’ячеслава Липинського у формування українського державотворення.

Захід проведений із юнацькою аудиторією, учасники – курінь ч.79 ім. В’ячеслава Липинського. Відповідальна– завідувач відділу обслуговування ЦБ, Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top