«В її душі – і Бог і Україна»

« Встає над світом щире сонце вранці,
землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я – українець. Я – горджуся цим»
Надія Красоткіна

Щорічно, у третій четвер травня, українці відзначають День вишиванки. Це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції етнічного вишитого українського одягу. Воно молоде, але його краса, символічність та потужний посил залучають до святкування тисячі українців, відгукуються патріотичними почуттями у серцях багатьох. Воно об’єднує українців незалежно від місця проживання та віку та створює почуття єдності та гордості за свою країну.

18.05.2023р. працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели етнококтейль «В її душі – і Бог і Україна». Бібліотекарка подякувала українським захисникам і захисницям за можливість одягнути сьогодні вишиванку, та розповіла присутнім, що вишита сорочка – це традиційний народний одяг українців. Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували її. Бо вірили, що вишита сорочка захищає людину від усього злого. Присутні дізнались багато цікавих фактів про вишиванку: що кожний регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки. Загалом в Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

А для більш поглибленого вивчення історії вишиванки та традиції етнічного українського одягу в бібліотеці представлена книжкова виставка «Моя вишиванка в кольорах України». В книгах представлених на виставці є інформація про історію становлення українського народного одягу, різні техніки вишивання та майстрів народної вишивки. Протягом дня читачі із задоволенням робили фото у вишиванці і цікавилися  книгами.

Не забуваймо наше коріння, пам’ятаймо наш рід та вдягаймо вишиванку у будні та на свято. Нехай патріотизм допомагає захищати Україну та робити її цілісною, успішною. Пам’ятаймо, що ми – Українці й зможемо все!.

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top