Героїчний етюд “Небесна Сотня: боротьба заради майбутнього” 

І я повстав. Душа спитала – доки?!
Втопили край у підлості і злі.
І я сказав: чужинці, дайте спокій.
Не сійте зради на моїй землі.
Уже і так насіяно. Вродило.
Вже не бере ні плуг, ані коса.
А ми ще є. І то найбільше диво,
що цей народ іще раз воскреса.
Ліна Костенко

19.02.2022 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а)  Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради пригадали разом із читачами події буремних днів Революції Гідності та провели захід “Небесна сотня: боротьба заради майбутнього” до Дня героїв Небесної Сотні.

18-20 лютого 2014 року стало кульмінацією подій Революції Гідності, яка розпочалася із акцій протестів, відомих як Євромайдан. Саме в ці дні протистояння між тодішньою владою та протестувальниками в центрі Києва досягло свого піку – в хід пішла табельна зброя із бойовими патронами – спецпідрозділи правоохоронців отримали команду стріляти на ураження в неозброєних громадян.

Як згодом засвідчить історія – ці події забрали життя більше сотні протестувальників, в тому числі сімох наших краян: 52-річного коломиянина Богдана Калиняка патріота з чуйним і відважним серцем; 44-річного Сергія Дідича з Городенківщини, який на Майдані був сотником Івано-Франківської сотні самооборони, посилено розвивав туризм у своєму краї; 64-річного Василя Шеремета з Ланчина, батька чотирьох синів, який на Майдані майже безперервно провів три місяці; Михайла Костишина із села Нижній Струтин, що на Рожнятівщині, який помер 26 лютого від тяжких тілесних ушкоджень у сутичках з “беркутівцями”; Ігоря Ткачука із Великої Кам’янки, який загинув від кульового поранення в голову 20 лютого, на той час його найменшому синові виповнився лише рік; 30-річного калушанина Ігоря Дмитріва, юриста за освітою, який власними руками звів будинок у селі Копанки, де мріяв жити та займатися господарством; 19-річного франківця Романа Гурика яскравого і веселого студента, який хотів зробити у своєму житті щось велике. І зробив. Вони всі зробили.

Завдяки Революції гідності, відбулося повернення України на шлях демократії, посилення ролі громадянського суспільства, зміцнення національної ідентичності. Українці навчилися відстоювати свій вибір зі зброєю в руках. Давши відсіч агресору, Україна стала не тільки об’єктом, а й суб’єктом міжнародної політики, різко збільшилося її міжнародне значення.

Героїчний подвиг “воїнів світла” знайшов відгук в душах українських письменників, які створили художні та публіцистичні літературні твори, присвячені постатям самих учасників Революції Гідності та осмисленню подій в центрі Києва у лютому 2014 року. Такі книги ми зібрали в тематичну виставку для наших користувачів.

Важливість Революції Гідності в історії України можна оцінити тільки з часом. А час підтверджує: події 2013-2014 років хоч і були трагічними, але зовсім не марними. Адже вони дали міцний поштовх до розвитку України. І зараз головне завдання – не зупинятися.

Відповідальна: Озарко М.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top