Година духовного спілкування “Великий страдник за віру й Україну”

Патріарх Сліпий, це людина, біля якої,
як біля всіх велетнів людського духу,
ще за їх життя шумлять вітри історії.
Юрій Калинович

Кожний народ має свою історію, на сторінках якої вписані імена тих особистостей, хто своєю працею спричинився до розвитку даного народу або став чинником-творцем цілої нової епохи в його долі. Саме таким для нас, нині сущих і грядущих поколінь українців, є постать Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого і 130-ту річницю від дня народження якого  відзначали у ці лютневі дні в Україні.

17.02.2022 року працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели годину духовного спілкування  “Великий страдник за віру й Україну”.

Розпочавши захід, бібліотекарка ознайомила присутніх з складними, часто надзвичайно небезпечними і драматичними етапами життєвого шляху Йосифа Сліпого, представивши двотомник:
Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки 1939 -1987. В двох томах:
Т. І. – К.:ПП Сергійчук М.І., 2012. – 656с.;
Т. ІІ. – К.:ПП Сергійчук М.І., 2012. – 480с.
Даний  двотомник разом із іншими історичними книгами книгозбірня отримала в подарунок від голови ОУН м. Івано-Франківськ, Віталія Цаповича, і газети – “Нескорена нація”. В цьому двотомнику  вперше публікуються документи радянських спецслужб, в яких зафіксовано сторінки життя і діяльності  Патріарха Йосифа Сліпого,  документи, які засвідчують нам його незламність в житті, в тому числі і перед земним судом.

Визначний релігійний, науковий і політичний діяч, Патріарх Української Греко-Католицької церкви Йосиф Сліпий належить до постатей світового виміру.

Священик, учений, богослов, професор, ректор, єпископ, мученик і в’язень ради Христа, голова підпільної Церкви, Патріарх, вигнанець і пророк – все це про постать цієї унікально-геніальної людини, яка  назавше ввійшла у три світи.
Як перший Києво-Галицький Патріарх він незаперечно і послідовно сприяв розвитку Української Греко-Католицької Церкви й українського народу саме в ту пору, коли їх буття перебувало під загрозою совєтської тоталітарної системи.
Як Кардинал і як один із найвизначніших мужів Вселенської Церкви ХХ століття, він став чи не найяскравішим її уособленням.

Як мученик-Ісповідник Віри Христа й як людина, він став однією з із улюблених особистостей для поетів, прозаїків нашої доби.   На даному заході представили книгу “Антологія поезій, присвячених Йосифу Сліпому.
Учасниця Спільноти Творчої Молоді (СТМ), яка діє при бібліотеці – Аня Януш зачитала декілька поезій українських  авторів  і авторів із діаспори, які вміщені до даної антології, зокрема, Зої Когут, Лесі Храпливої-Щур, Євгена Іванківа та багатьох інших.

Година духовного спілкування  проведена для широкого кола користувачів.
Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top