Година з музикою “Мирослав Скорик як творець епохи”

Тринадцятого липня народився український композитор і музикознавець, Герой України та народний артист України Мирослав Скорик. Його внесок у музику важко переоцінити, а твори відомі давно пози межами України. Є  багато талановитих композиторів, однак легенда – лиш одна. Напевно, тому що музику Мирослава Скорика люблять і розуміють всі. Це не тільки відома «Мелодія», а й «Намалюй мені ніч», обробка української народної пісні «Шуміла ліщина», яку досі виконують на «Голосі країни». У нього є і естрадні, і джазові композиції, бо він замолоду захоплювався джазом. Так само писав серйозні твори в абсолютно різних жанрах – для оперної сцени і концертних залів для різних складів. Чимало п’єс для дітей, які вчать у музичних школах. Кожен: і музикант, і любитель, і людина, що дуже далека від музику,в творчості Скорика може знайти щось для себе.

12 липня 2023 року в читальному залі  ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради 0 14:00 відбулася година з музикою “Мирослав Скорик як творець епохи”. Бібліотекар читального залу для онлайн користувачів  підготувала відеопрезентацію “Мелодія життя Мирослава Скорика”.  

 

Для всіх, хто відвідав бібліотеку була представлена книжкова виставка “Мирослав Скорик як творець епохи” на якій представлені книги про життєвий і творчий шлях композитора та про музику загалом.

Мирославу Скорику  більше подобався футбол, аніж музика, про це він не раз говорив своїм друзям-музикантам, з якими часто грав у футбол у Стрийському парку у Львові і викидав такі «фінти», що його називали віртуозом м’яча, а ще «академіком грибів». Бо маестро Скорик знався на грибах. Відпочинок у Карпатах, у селі Дубині біля Сколе, любив найбільше. Та все ж музика стала його життям та основним фахом.

У музиці Скорика ми віднаходимо інтонації, які походять із фольклору. У нього дуже багато таких зворотів, що видається, ніби це народна музика. І то важливо, адже це і є національна композиторська школа – коли музика композитора черпає натхнення у фольклорі. Та разом з тим його стиль індивідуальний й неповторний, який ввібрав здобутки світової музичної культури ХХ століття.

Тому Мирослав Скорик це – людина-епоха, бо він зробив величезний вклад у нашу музику й зростив не одне покоління.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top