Година з новими надходженнями “Книга шукає свого читача” 

Оновлення бібліотечних фондів – запорука ефективної діяльності будь-якої бібліотеки, її публічного  успіху та утвердження значущості в соціумі. В добу новітніх інформаційних технологій книга утримує високий рейтинг в інформаційній ієрархії. Серед розмаїття інформаційних ресурсів сучасного світу, форматів читання книга є справжнім подарунком для поціновувачів друкованого слова. Нові книги мотивують користувачів відвідати бібліотеку, спонукають до пізнання і розширення світогляду. Адже нова книга – це, без перебільшення, цілий новий світ образів, думок, емоцій … новий всесвіт. Без сумніву, книга є важливим чинником встановлення конструктивного діалогу для ефективної взаємодії між культурами і світоглядами. Книга не опосередковано впливає на формування особистісних і вселюдських цінностей, гармонізує і збагачує наше духовне життя, сприяє спілкуванню.

06.04.2021 року працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради презентували для інтернет-ознайомлення відеоогляд нової літератури “Книга шукає свого читача!”. Цінний подарунок у вигляді книг отримали бібліотеки Івано-Франківської МЦБС і читальний зал ЦБ зокрема. Бібліотекарі презентували увазі користувачів книги, які надійшли в читальний зал завдяки УІК за Державною програмою поповнення фондів публічних бібліотек.

Український інститут книги (УІК) — державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, спрямована на формування державної політики у книжковій галузі, промоцію книгочитання в Україні, підтримку книговидавничої справи, стимулювання перекладацької діяльності та популяризацію української літератури за кордоном. Бібліотекарі  мають пріоритет першовідкривачів нової книги та професійну відповідальність за їх популяризацію. З передчуттям зустрічі з новим, невідомим, цікавим відкриваємо книгу, що пахне друком. Видання мають яскраві промовисті обкладинки, оформлені відповідно до вимог сучасного дизайну та поліграфії. Книги найрізноманітнішої тематики, галузевої приналежності, цільового призначення. 

«Україна: герби та прапори». Пропонована книга є певним підсумком більш як 20-річного періоду створення місцевої символіки. До неї включено понад 1340 зображень гербів і прапорів областей, районів і міст України. Варто зазначити, що більшість областей, районів і міст мають цікаві й оригінальні знаки, які підкреслюють їхню самобутність і відображають їхню історію та виконані з дотриманням герботворчих норм та сучасних вимог геральдики. Вихід цього видання дозволить сформувати цілісну систему символів місцевого самоврядування в Україні. Системне відродження місцевих гербів та прапорів стає не тільки відродженням давньої традиції, а й потужним засобом формування історичної свідомості і культури нашого народу. Буде цікава для істориків, фахівців-геральдистів та всіх, хто цікавиться українською символікою.

В серії «Політичні портрети» (заснована в 2018 році) вийшли біографії Володимира Великого, Миколи Міхновського, Івана Огієнко, Богдана Хмельницького, Петра Конашевича Сагайдачного та ін. На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, на грунтовних документальних матеріалах, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців портрети цих діячів вийшли надзвичайно реалістичні і яскраві. 

Володимир Ричка «Володимир Великий: Лицар духу». У книзі розкривається історичне значення діяльності князя Володимира, доленосне значення його діянь, які заклали культурні фундаменти Києво-Руської держави і дали йому право на ім’я Великого. Хреститель Русі став знаковим символом, першорядною фігурою історичної пам’яті.

Смолій В., Степанков В. «Богдан Хмельницький: полководець, дипломат, державотворець». Автори простежують основні віхи життєвого шляху Богдана Хмельницького, показують обставини, що зумовили формування його світогляду та ціннісних орієнтацій. Полководець, дипломат, державотворець, людина – всі ці його іпостасі знайшли висвітлення на сторінках книги. Постать Богдана Хмельницького змальована на широкому історичному тлі з багатьма історичними особами, долі яких переплітаються з долею фундатора і володаря Української доби. 

Із серії «Славетні постаті України» (заснована у 2019) надійшли книги про Лесю Українку, Володимира Вернадського, Олександра Довженка. 2021 рік в літературному календарі проходить під зорею Л.Українки. Важливим і цінним доповненням до 14-ти томного видання творів Лесі Українки, що вийщло в цьому році, є книга Марії Карамзіної «Леся Українка: життя як виклик». На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення як української письменниці в умовах імперської дійсності. Книжка – це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли герої її творів.

«Європа». Книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса, це вже 9-е видання. Її зміст – водночас і стислий, майже конспективний курс європейської історії, і неоціненний багатющий тезаурус розмаїтих культурно-історичних знань. Це широке історичне панно, інкрустоване коштовними мініатюрами захопить і заворожить кожного, хто не байдужий до європейської історії.

Цікаві видання надійшли і в галузі мовознавства. Зокрема, «Мова – найбільший скарб світу» Ющука І.П. У статтях збірника йдеться про походження й історичний розвиток української мови, висвітлюють питання про її структуру, логіку й закономірності побудови, про зв’язок мови з мисленням, про роль письменників, зокрема Тараса Шевченка, в її збагаченні й утвердженні. 

Сербенська О. Голос і звуки рідної мови. У книжці викладено матеріал, що поглиблює знання з фонетики та фонології, розширює обрії бачення природи нашого усного мовлення. Значну увагу зосереджено на основних параметрах такої характерної ознаки української мови, як милозвучність, а також на маловідомих фактах, пов’язаних з історією створення кирилиці. 

Популяризація  книги – це стратегічна лінія і УІК, і публічних бібліотек, і зрештою небайдужих бібліоманів. Тому консолідуймо наші зусилля, гуртуймося навколо книги, популяризуймо книгу у різних вимірах (крамниця, бібліотека, bookcrossing). Давайте разом  надамо книзі динаміки, руху. Заохочуймо до читання друзів, рідних, знайомих, долучаймо до читання молоде покоління, щоб утримати тенденцію читання в Україні в майбутньому.

Відповідальна за підготовку заходу провідний бібліотекар читального заходу – Світлана Балабан.    

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top