Година з періодикою “ЗУНР в нашому сьогоденні”

1 листопада – День Державності на західноукраїнських землях. Саме в цей день, 103 роки тому, на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний синьо-жовтий стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західноукраїнською Народною Республікою. ЗУНР увійшла в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний, демократичний розвиток.

01.11.2021 року о 14:00 в приміщенні читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася година з періодикою для віртуальних користувачів “ЗУНР в нашому сьогоденні”. Ця важлива дата широко висвітлюється на сторінках періодичних видань. Година з періодикою знайомить з перебігом історичних революційних подій, видатними історичними особистостями того часу та розповідає про відзначення цієї важливої дати в наш час. 

1 листопада 1918 року волею українського народу утворилася на українських землях Австро-Угорської монархії Українська держава. У ніч на 1 листопада 1918 року у Львові почалося повстання, яке отримало назву Листопадового Зриву. Українські військові формування на чолі з Дмитром Вітовським захопили найважливіші об’єкти та урядові установи у Львові та інших містах Східної Галичини. Саме цей історичний факт висвітлюється в статті:

Національне повстання: 1 листопада 1918 року відбувся «Листопадевий чин» у Львові // Позакласний час. – 2020. – №10. – С.3.
Якимович Б. Причини поразки ЗУНР: вторгнення, бездіяльність чи зрада? / Богдан Якимович // Український історичний журнал. – 2019. – №1. – С.180-192.
Автор статті, Богдан Якимович, доктор історичних наук, професор Львівського національного університету ім. І. Франка, звертає увагу на помилки політичного та військового проводів галичан, які призвели до падіння державності в Галицько-Буковинсько-Закарпатському краї. Обгрунтовано часові відтінки, коли тричі була можливість вигнати польських загарбників із території Східної Галичини.
Кушнір Б. Це був важливий етап державницької традиції / Богдан Кушнір // Голос України. – 2020. – 3 листопада (№ 202). – С. 8.
В статті висвітлюються сучасні урочистості  присвячені даній події у місті Львів.
Стражник Л. На честь Листопадового зриву 75 років тому відбувся партизанський наскок на Станіслав / Людмила Стражник // Голос України. – 2020. – 3 листопада (№ 202). – С. 8.
Автор статті аналізує важливість Листопадового чину для мешканців Прикарпаття. На честь Листопадового зриву 75 років тому відбувся партизанський наскок на Станіслав.
Рега О. Вийшов третій том енциклопедії ЗУНР / Ольга Рега // Репортер. – 2020. – 5 листопада (№ 45). – С. 15.

У Прикарпатському національному університеті презентували третій том енциклопедії, присвяченої Західноукраїнській народній республіці. Науковці з різних міст об’єдналися, щоб створити книгу про державу, яка хоч і проіснувала недовго, проте вплинула на всю подальшу історію України.

До заходу працівники читального залу ЦБ підготували бібліотечну виставку “ЗУНР – наша слава та гордість” на якій крім статей із періодичних видань представлені  книги на означену тему:

Левицький  К. Великий зрив [Текст] / К Левицький. – Івано-Франківськ : Лілея -НВ, 2018. – 128 с.
Монолатій І. Зоосад еволюції. Західноукраїнська державність 1918-1923 років і теорії випадковостей ХХ – початку ХХІ сторіч [Текст] / Іван Монолатій. – Івано-франківськ: Лілея-НВ, 2020. – 349 с.
Омелянович-Павленко М. Українсько-польська війна 1918-1919 [Текст]  / Михайло Омелянович-Павленко. – Івано-франківськ: Лілея-НВ, 2018. – 143 с.
Тютюнник Ю. Зимовий похід 1919-1920 [Текст] / Юрко Тютюнник. – Івано-франківськ: Лілея-НВ, 2019. – 144 с.та інші.

Минають роки… 1 листопада 1918 року належить історії. Ми повинні пам′ятати всі історичні події, які відбулися в нашій країні. Бо це наша історія і хто, як не ми, українці, маємо її знати, вивчати і шанувати!

Відповідальна: Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top