Історична година “ЗУНР – етап українського державотворення”

 1 листопада 1918  у Львові розпочалося повстання, метою якого було встановлення української влади на західноукраїнських землях, що увійшло в історію під назвою “Листопадового чину”. Внаслідок чого було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку.
З метою відзначення цих подій працівники абонементу ЦМБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради для онлайн користувачів підготували  історичну годину: «ЗУНР – етап українського державотворення».


У відео, створеному до 103-ї річниці проголошення Західноукраїнської народної республіки он-лайн користувачі матимуть змогу ознайомитися із основними причинами та ходом Листопадового зриву, що відбувся в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року в м. Львів.

Крім того, жителі міста та мікрорайону візуально можуть ознайомитися з  однойменною виставкою-панорамою у вітринному бібліо просторі, щоб потім за бажанням взяти ці книги в бібліотеці. На виставці репрезентовані книги, що розповідають про ті події. Зокрема, не можна оминути увагою чотиритомне видання «Західно-Ураїнська народна республіка 1918-1923. Документи і матеріали» під редакцію професора Карпенка О. Ю. та Мицан К. П. Даний збірник вміщує в собі архівні  документи  та матеріали, котрі були зібрані науковцями про очільників,  історію створення та діяльності ЗУНР.
Західноукраїнська Народна Республіка, що народилася в листопаді 1918 року в результаті могутнього чину українського народу західних земель України в силу складних зовнішньо-політичних обставин і перш за все через агресивну політику сусідніх держав, підтриманих Антантою, не витримала важких випробувань історії.  Треба, однак, підкреслити, що ці героїчні, а часом і трагічні часи, не пропали марно. Український народ здобував досвід, загартовувався, мужнів, і в 90-х роках ХХ століття здобув омріяну перемогу – створив суверенну Соборну Україну.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top