Година з періодикою “ЗУНР на скрижалях історії”

Живи та міцній, Українська Державо! –
Вмирали у битвах мільйони борців,
Щоб стяг синьо-жовтий піднявсь величаво
Й над Києвом стольним віки майорів.

Перше листопада – увіковічнена дата в історії українського народу. Саме цього дня, 102 роки тому, на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Республікою. ЗУНР ввійшла в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний, демократичний розвиток.

1 листопада 2020 р. о 14:00 читальний зал ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготував годину з періодикою “ЗУНР на скрижалях історії”.

Працівники бібліотеки розгорнули тематичну виставку-спогад “ЗУНР – наша слава та гордість” з рекомендацією для онлайн-користувачів таких статтей:

Дубов В. Україна у вогні революції: рік 1918-й / В. Дубов // Історія і виклики сьогодення. – 2018. – №1-2. – С.25-29.

Національне повстання: 1 листопада 1918 року відбувся «Листопадевий чин» у Львові / Позакл. час. – 2020. – №10. – С.3.

Якимович Б. Причини поразки ЗУНР: вторгнення, бездіяльність чи зрада? / Б. Якимович // Український історичний журнал. – 2019. – №1. – С.180-192.

Виставка знайомить з перебігом революційних подій, видатними історичними постаттями того часу та розкриває основні аспекти минулого. Для онлайн-користувачів презентовано історичне слайд-шоу про створення ЗУНР – “День, що змінив хід історії”. Також,  бібліотекарі рекомендували книгу Костя Левицького “Великий зрив”:    

Левицький  К. Великий зрив / К Левицький . – Івано-Франківськ : Лілея – НВ, 2018. – 128 с.

Минають роки… 1-ше листопада 1918 року належить історії. Ми повинні пам′ятати всі історичні події, які відбулися в нашій країні, бо це наша історія і хто як не ми, українці, маємо її знати, вивчати і шанувати!

Відповідальна за проведення заходу – бібліотекар    читального залу  Зоряна Петрик.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top