Репортаж з книжкової полиці “ЗУНР у боротьбі за українську ідею”

Перше листопада є пам’ятною датою в історії українського народу. В цей день на західно-українських землях після сотні літ польського і австрійського панування була створена Західно-Українська Народна Республіка. Вона проіснувала 257 днів, її поразку зумовив цілий ряд факторів, проте жоден з них не здатний перекреслити роль цього державного утворення в історичному просуванні українського народу шляхом національної свободи і державної незалежності. ЗУНР увійшла в історію як героїчна сторінка боротьби українського народу за незалежність. Урядові ЗУНР вдалося налагодити адміністрацію краю, пошти, телеграфу, залізниці, забезпечити функціонування шкіл – шкільництво отримало державний статус, національним меншинам надавалося право “на школу рідною мовою”, утверджувався державний статус української мови.

Для тих, хто цікавиться історією періоду становлення нашої держави, працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 01.11. 2020 року, провели репортаж з книжкової полиці “ЗУНР у боротьбі за українську ідею”. До заходу була організована книжкова виставка “І повстала ЗУНР…”. На книжковій виставці експоновано літературу, що висвітлює історичні події проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, про передумови утворення ЗУНР, її роль та наслідки в історії українського державотворення.  Розкриває питання про внесок Станіславова в епоху ЗУНР, діяльність лицарів Листопадового чину.

Книги представлені на виставці:

Арсенич П. Станіславів – столиця ЗУНР / П. Арсенич. – ІваноФранківськ, 1993. – 54 с.

Винниченко В. Заповіт борцям за визволення / В. Винниченко. – К.: Криниця, 1991. – 128с.

Західно-Українська народна республіка: Документи і матеріали : у 5-ти т. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2004.

ЗУНР в пам’ятках історії та культури Прикарпаття: Іст.- краєзн. дослідження / Б. Гаврилів., В. Великочий [та. ін.]. – Івано-Франківськ : Прикарпатський ун-т, 1999. – 126 с.

Кокотюха А. Справа отамана Зеленого. Українські хронічки 1919 року: роман / А. Кокотюха. – Х.: КСД, 2014. – 304с.: іл.

Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття / І. Нагаєвський. – К.: Укр. письменник, 1993. – 413с.

Станиславів у часи Західно-Української Народної Республіки : документальні свідчення, спогади, оголошення, накази революційної доби Серія : Моє місто / упор. І. Монолатій. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2008. –№ 16. – 17с.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду тематичної виставки.

Відповідальна:  Романюк К.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top