Година народознавства “Традиції святкування різдвяно-новорічних свят в Україні”.

  Різдво в Україні – одне з найважливіших свят у році, що має глибокий духовний зміст,  багатовікові традиції, які шануються в кожній родині. Україна має свою  давню унікальну культуру та історію. А цикл релігійних зимових свят вважається чи не наймістичнішим з усіх. У цей період  люди славлять величну подію – народження Христа, колядують, збираються в родинному колі, по-особливому вшановують тих, хто відійшов у вічність.

Найулюбленішим і найцікавішим, як для дітей, так і для дорослих, є свято Різдва Христового, під час якого відбуваються  справжні дива.  Ми по-особливому готуємось до свят,  прикрашаємо оселі, очікуємо перемін на краще. Навкруги урочисто життєствердно лунає: «Христос Рождається! Славімо його!». 13 грудня 2023 р. о 12:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради працівники читального залу ЦБ  на  запрошення  Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського  територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності провели захід – годину народознавства “Традиції святкування різдвяно-новорічних свят в Україні”Представниці соціального центру пані Ірина та пані Зінаїда привітальним словом розпочали захід.

Хвилиною мовчання присутні вшанували воїнів, полеглих за рідну Вітчизну.  Провідний бібліограф читального залу ЦБ Ірина Домбек підготувала розгорнуту інформацію про регіональні особливості святкування. Добірка матеріалів ілюструвала проведення Різдвяних святкувань у Галичині та Буковині, на Поділлі та Закарпатті, на Поліссі  та Волині.   Цікавою була розповідь про дідух, солом’яний павук, вертеп, колядки. Було відзначено, що дух Різдва, як ніколи, сприяє примиренню і об’єднанню всіх. Провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова розповіла присутнім про цикл зимових обрядових свят, про їх духовну сутність, традиції святкування в Україні. Вона зазначила, що від того, як ми шануватимемо своїх предків, культуру та надбання, залежатиме наша духовність, єдність і майбутнє країни.  Працівники читального залу ЦБ презентували користувачам  виставку-інсталяцію “Різдвяне диво  в час коляди”. Бібліотечну виставку бібліотекарі наповнили літературою про цикл зимових обрядових свят, про їх духовну сутність, традиції святкування в різних регіонах Україні та світі. Родзинкою виставки стала різдвяна шопка, виготовлена власноруч працівниками читального залу.  Щира коляда “Нова радість стала”, яку ініціював Прунько Михайло Федорович, об’єднала присутніх, запалила в душах радість очікування Святвечора та Різдва. 

        Відповідальна за проведення  заходу Надія Каретнікова.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top