Година пам’яті “Герої не вмирають” /до Дня Героїв/

“Бережіть, бережіть Свободу!..
А Героям зложіте уклін”.
Марта Гай

День Героїв – особлива днина. То день нашої совісті, пошани і пам’яті тих Борців, які в буремні часи боротьби за Україну віддавали найцінніше – своє життя. 23 травня 2023 року у музеї Івана Франка, що діє при краєзнавчому відділі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася година пам’яті. 

Про Лицарів чести і чину говорили нині на заході, підкреслюючи, що кожна епоха народжувала своїх Героїв: вої короля Данила, згодом козацькі полки боронили свою вітцівщину; проти гніту і поневолення повставали гайдамаки та опришки. На поч. ХХ ст. до змагу за Державність стали Українські Січові Стрільці, відтак вояки Української Галицької Армії боронили молоду державу – ЗУНР. В часі Другої світової війни за Україну стала УПА і збройне підпілля ОУН. Саме оунівці у 1941 році на ІІ Великому Зборі ОУН (р) вперше запровадили відзначення Дня Героїв. 

Про ці та інші історичні факти присутнім розповів пров. науковий співробітник Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Петро Ганцюк. 

Захід художньо оформили власними творами громадський діяч, письменник Василь Бабій, та очільниця “Книги пам’яті України”, поетка Ганна Данилюк. На захід, окрім учасників краєзнавчого клубу,  завітали гості  –  українська діаспора з Чикаго (США), пані Галина Угрина з чоловіком Михайлом.

Присутні мали нагоду ознайомиться з книжковою тематичною викладкою, яку представили бібліотекарі краєзнавчого відділу. 

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top