Година патріотизму “Історії сучасних героїв” /до Дня Героїв/

23 травня в Україні відзначається День Героїв. День Героїв встановлений на честь українських вояків – борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН, УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни. 

23.05. 2023 року в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС (вул. П. Орлика,5) Департаменту культури міської ради працівники читального залу ЦБ  на  запрошення  Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського  територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності провели годину патріотизму “Історії сучасних героїв” (до Дня Героїв).

Зі вступним словом виступила Богдана Миколаївна Ботюк.  

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова розповідала про історію відзначення Дня Героїв. Саме в травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України ХХ століття: Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець. Понад сімдесят років тому, у 1941 році, Другий Великий Збір ОУН постановив відзначити 23 травня як День Героїв. Ця дата була покликана підкреслити історичний зв’язок та відродити в культурі українців героїчний дух минулих поколінь, що дали нашій історії яскраві приклади героїзму. День Героїв — це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків — борців за волю України та є символом незборимості української нації.

Бібліотекар І категорії  читального залу ЦБ Оксана Дубовська в своєму виступі зазначила: “Зараз символом героїзму нашого покоління є герої Революції Гідності та воїни-захисники України, що виборюють наше право на існування як окремої, незалежної, повноправної нації в сучасній російсько-українській війні. Нині, як і сотні років поспіль, українці гинуть, виборюючи право бути вільними”.

Присутнім на заході були презентовані тематичні відеоролики про жінок військовослужбовців, які є героїнями сучасної війни: Адріана Сусак-Арехта, Оксана Рубаняк, Катерина Бринецька, Марта Дем’янчук, Христина Бойчук, Катерина Поліщук, Валерія Суботіна, Ярина Чорногуз та  Юлія Паєвська. 

Працівники читального залу підготували бібліотечну виставку “Їхня боротьба – наша незалежність”, на якій представлені книги і статті з періодичних видань про українських героїв минулого і сьогодення. 

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ – Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top