Година цікавих повідомлень «Витоки слов’янської писемності»

Сьогодні, 24 травня, в Україні відзначають День слов’янської писемності й культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, творців слов’янської абетки. Свято встановлене згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року. Відзначення дня пам’яті цих видатних рівноапостольних святих – добра нагода згадати й осмислити духовний заповіт видатних слов’янських просвітителів, апостолів слов’янства, спадщина яких дає змогу відповісти на виклики XXI століття.

 24.05.2021р. о 14:00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели годину цікавих повідомлень “Витоки слов’янської писемності” (до Дня слов’янської писемності й культури).

Присутні мали змогу дізнатися про життя і просвітницьку діяльність Кирила та Мефодія, які підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов’янських літератур.

Провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова у своїй розповіді відмітила: “Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія стали тим культурним підґрунтям, з якого поширилося християнство. Кирило і Мефодій показали сучасникам і всім наступним поколінням, що невтомна просвітницька праця, освячена справжньою любов’ю, дає щедрі плоди, які служитимуть людям упродовж віків. Кирилиця –  не просто азбука. Вона відкриває народові, що прийняв її, глибокий філософський сенс буття на землі, веде на шлях удосконалення людства і людського «Я», утверджує нову віру.   Як стверджує мовознавець Ю. Шевельов, створена Кирилом абетка і перша слов’янська літературна мова мали вирішальне значення для розвитку українського письма, книжної мови й літератури”. 

Увазі читачам читального залу та онлайн-користувачам представлена тематична презентація. 

Для відвідувачів читального залу ЦБ оформлена однойменна бібліотечна виставка на якій представлені такі газетні, журнальні статті та книги:

  • Єфремов С. В. Історія українського письменства[Текст]. – К.: “Феміна”, 1995. – 688 с.
  • Рашина О. “До джерел словесних скарбів”: літературно-історичний форум / О. Рашина // Дивослово. – 2020. – № 10. – С. 14-16.
  • Сербенська О. Кирилиця як азбука – тайнопис. На відзначення Дня слов’янської писемності і культури / О. Сербенська // Дивослово. – 2020. – № 10. – С. 14-16. та інші.

Ця дата в календарі нагадує нам нині про наше духовне коріння, наповнює особливими почуттями до рідної української мови, яка однією з високорозвинених, найбагатших, наймилозвучніших і найкрасивіших на планеті.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top