“Алеями міського парку”

“Я люблю твої весни так палко!

В літню пору – квітучий ти сад.

Шелест листя в осінньому парку

І зимовий рясний снігопад…”

(Христина Парандій)

Парк – це великий сад або гай для прогулянок з алеями, квітниками, а також з обладнанням для відпочинку і розваг. 24 травня 1999 року вперше у Європі святкували День Парків. Європейський День Парків був організований Федерацією Європарк – це європейська організація, яка об’єднує природні території в тридцяти шести європейських країнах. Дата святкування була обрана не випадково – саме 24 травня 1909 в Швеції було створено перший з дев’яти Європейських Національних Парків.

Сьогодні, 24 травня у Європейський День парків, працівники краєзнавчого відділу МЦБС (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської міської ради для своїх користувачів підготували мультимедійну презентацію “Алеями міського парку”.

Івано-Франківськ – місто з десятками скверів і парків. Одним із них є парк культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка. Як пише Р. Діда у книзі “Алеями міського парку” (Івано-Франківськ “Лілея-НВ”, 2010): “первісне планування парку та створення ландшафтних композицій здійснював міський садівник Каетан Місюрович… Крім місцевих дерев та чагарників, насаджували екзотичні дерева. До парку екзотичні дерева завозили із розсадників Польщі, Франції та Америки. Це: тюльпанове дерево, гінкго білоба, клен цукровий, кипарисовик та інші. Наш міський парк починався з невеликої ділянки землі, що прилягала до вул. Голуховського (тепер вул. Чорновола). З тієї ж вулиці був і головний вхід у парк…”. Нині у парку можна побачити алею сакур, ландшафтні скульптури, озеро та багато ще цікавого. 

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top