Година історичної правди і патріотизму: “Покрова землю обійняла – чотири  свята поєднала”

14 жовтня в Україні є особливим днем, який щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої держави. У цей день відзначили одразу чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями: День Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського Козацтва, День створення Української Повстанської Армії  (УПА) – 1942 рік, День Захисників і захисниць України.
13.10.2021 року на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася  година історичної правди і патріотизму “Покрова землю обійняла – чотири  свята поєднала”.

Презентуючи одноіменну виставку, бібліотекарка коротко охарактеризувала всі чотири свята. Вона підкреслила, що за біблійним переказом, у Влахернському храмі в Константинополі з’явилося святому Андрієві видіння, як свята Богородиця простягнула свій омофор-покрову над народом, захистивши його від нападу ворогів. Згодом образ Покрови увійшов до свідомості християнського люду як рятівний захист для тих, хто хто цього потребує за скрутних обставин – воїнство, зокрема.

В Україні святкування свята Покрови Богородиці поширилося з ХІ ст. і відзначається, за церковним календарем, щороку 14 жовтня.
Цей день вважається у нас головним святом українського козацтва та воїнства, включно з Українською повстанською Армією (УПА), створеною 1942 року на Волині.
Як символ єдності поколінь захисників України ще в цей день відзначається і День захисників і захисниць України. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою “День захисника України”. 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.
Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.
Година історичної правди і патріотизму “Покрова землю обійняла – чотири  свята поєднала”, проходила в форматі патріотичного калейдоскопу і об’єднала різні малі форми роботи, зокрема, і дві виставки в вітринному просторі:
“Хроніка Української повстанської Армії”
“Доземно вклоняємось українському захиснику” та виставку- хроніку “Їхнє життя і боротьба – запорука нашої волі.
На захід завітав Голова міської Організації Українських Націоналістів (ОУН ) Віталій Цапович, який разом з  редакцією “Нескорена Нація” не один раз   дарував бібліотеці книги, зокрема, “Роман Шухевич у документах радянських органів державної безпеки” в 2-х томах та 2 книги Петра Дужого “Степан Бандера – символ нації”. Не обійшли увагою цю визначну постать нашої історії, Голову Проводу Організації Українських Націоналістів, Степана Бандеру, і цього разу, так як, саме 15 жовтня 1959 року – день смерті Степана Бандери. Рекомендуючи користувачам бібліотеки книги про Степана Бандеру, бібліотекар наголосила, що стати Провідником національного духу – то справа унікальна, посильна тільки вибраним історією. Таким і був наш визначний український політик, таким він і є сьогодні. Дуже багато його думок актуальні і нині і мають цінне практичне значення і в наш час державотворення.
З великим  зацікавленням присутні сприйняли патріотичний парформанс активістки бібліотеки, представниці творчої спільноти  – Анни Януш.

Бажаємо нашим захисникам сили та твердості духу, енергії та оптимізму, добробуту та надійного тилу в родині. Молимо Богородицю про мир та щастя в Україні.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів.
Відповідальна –  Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top